Fođa slavio u Muđelu

Moto 3 30. maj 202112:01 > 12:32
Podeli:
Denis Fođa
© 2020 Leopard Sport SA

Vozač Leopard rejsinga Denis Fođa trijumfovao je na Velikoj nagradi Italije, šestoj trci sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata.

Italijan je na stazi „Muđelo“ došao do druge pobede u karijeri, a jedinu prethodnu ostvario je prošle godine u Brnu.

VN Italije

Fođa je kroz cilj prošao sa 36 hiljaditinke prednosti u odnosu na Đaumea Masiju iz Red Bul KTM Ajo tima. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se vozač Gresinija Gabrijel Rodrigo.

Veliki broj vozača učestvovao je u borbi za trijumf u Muđelu, ali je Fođa svoju brzinu posebno pokazivao u finišima krugova, kada je prvi prolazio kroz cilj. U samom finišu činilo se da Romano Fenati i Fođa imaju prednost u odnosu na ostale, a mlađi od dvojice domaćih motociklista je to potvrdio u poslednjem krugu, kada se odvojio od rivala.

Na kraju mu je najbliži bio Masija, koji nije mogao da ga ugrozi u cilju, dok je Rodrigo bio desetinku dalje. Najbolji među ostalima bio je Ajumu Sasaki iz Teh3 tima, ispred vozača Petronasa Darina Bindera, Fenatija i Džona Mekfija. Vodeći u generalnom plasmanu Pedro Akosta zauzeo je osmo mesto, pošto je izgubio jednu poziciju zbog izlaska van okvira staze, isto kao i Serhio Garsija, koji ga je sledio, dok je 10. bio Tacuki Suzuki.

Pored trijumfa Fođe, Veliku nagradu Italije obeležila je odluka Pristel Gran Prija da propusti trku posle teške nesreće koju je doživeo njihov vozač Džejson Dupaskje tokom subotnjih kvalifikacija. Desetak minuta po završetku trke objavljeno je da je mladi Švajcarac podlegao povredama.

Srećom, tokom same trke nije bilo mnogo incidenata, a najveći je viđen u prvom krugu u Kazanova/Saveli delu staze, kada je Maksimilijan Kefler pokupio Andreu Minja i Karlosa Tataija. Na istom mestu je nekoliko sekundi ranije izleteo i Denis Ondžu.

Akosta na čelu generalnog plasmana ima 112 bodova, sledi ga Masija sa 59, dok Garsija i Sasaki imaju po 57.

Ovogodišnji Svetski šampionat nastavlja se narednog vikenda Velikom nagradom Katalonije na stazi „Katalunja“.