Kiša promešala karte u Le Manu, prvenac Garsije

Moto-GP3 16. maj. 202112:11 > 12:13
Podeli:
Serhio Garsija
© 2021 Aspar Team

Vozač Aspara Serhio Garsija došao je do prve pobede u karijeri, pošto je slavio na petoj trci sezone u Moto3 kategoriji, Velikoj nagradi Francuske.

Mladi Španac je prethodno četiri puta bio na podijumu, a u Le Manu je do najvišeg stepenika stigao sa dve sekunde prednosti u odnosu na Filipa Salača iz Snajpersa. Češkom motociklisti je to prvo pobedničko postolje u karijeri, a isti slučaj je sa Rikardom Rosijem, koji je kao trećeplasirani prošao kroz cilj. Italijan je bio nešto više od tri sekunde iza Salača.

Trka na legendarnoj stazi vožena je u problematičnim, promenljivim uslovima zbog kiše koja je padala tokom jutra u Le Manu. U takvim uslovima zasijali su vozači od kojih se to nije očekivalo, dok su favoriti potpuno podbacili, a većina njih je završila pored staze. Između ostalih, bez bodova su ostali Đaume Masija, Nikolo Antoneli, Gabrijel Rodrigo, Džeremi Alkoba, Kaito Toba i Tacuki Suzuki.

Garsija i Salač su od starta praktično istakli kandidaturu za pobedu, pošto su se odvojili od ostalih, ali češki motociklista u finišu posustao u toj borbi. Rosi je takođe vozio sjajno, ali nije mogao da prati ritam vodećeg dvojca, dok ostali nisu mogli ni toliko.

Najbolji među ostalima bio je Džon Mekfi iz Petronasa, koji je tako prvi put došao do cilja ove sezone, iza nekadašnjeg timskog kolege Ajumua Sasakija i Adrijana Fernandesa. Sedmi je bio vozač Leoparda Ćavi Artigas, koji je čak propustio kvalifikacije jer nije stigao da se vrati na vreme na stazu posle pregleda u bolnici, dok je pobednik prethodne tri trke Pedro Akosta zauzeo osmo mesto. Akosta je imao izletanje u ranoj fazi trke, ali se vratio na stazu na 21. mesto i potom probio, a sledili su ga Deniz Ondžu, Romano Fenati i Andrea Minjo, koji je posle pol pozicije bio 11.

Akosta posle pet trka na čelu generalnog plasmana ima 103 boda, Garsija je drugi sa 49, dok Minjo drži treće mesto sa 47 bodova.

Svetski šampionat u motociklizmu nastavlja se Velikom nagradom Italije na stazi „Muđelo“ 30. maja.

Komentari

Vaš komentar