Zarko se „šlepao“ u FP1, a najbrži posle FP2, Mark šesti!

Moto 2 8. apr 202222:10 > 09. apr 2022 9:563 komentara
Podeli:
Žoan Zarko
MotoGP com Cordon Press via Guliver

U subotu uveče po srednjoevropskom vremenu kompletirani su prvi i drugi slobodni trening pred trku za Veliku nagradu Amerika – u Mogo GP konkurenciji najbolja vremena ostvario je vozač Pramaka Žoan Zarko, dok je u Moto 2 mladi Fermin Aldeger pokazao da je ozbiljan talenat.

Čitavu akciju iz Ostina pratite u direktnom prenosu na Sport klubu 4.

Moto GP:

Prvi slobodni trening u Moto GP konkurenciji vožen je od 17 časova po srednjoevropskom vremenu, a najbrže vreme ostvario je vozač Suzuki Ekstara Aleks Rins – Španac je ostvario rezultat 2:04,007, za tek osam hiljaditinki brže od sunarodnika Maverika Vinjalesa iz Aprilije. Ne treba zaboraviti da je Rins trostruki pobednik u Ostinu.

U prvih deset vozača sa najbržim vremenom na prvom treningu našli su se još i Džek Miler, šampion Fabio Kvartararo, Mark Markez, koji se vratio posle pada na zagrevanju za prvu trku sezone, Pol Espargaro, Enea Bastijanini, Aleš Espargaro, pobednik trke u Agentini, Takaki Nakagami i Žoan Zarko.

Zarko je imao tehničkih problema i stao mu je motocikl, a „taksista“ mu je ovog puta bio Džek Miler. Inače, ovo je 500. Velika nagrada u istoriji Moto GP, pa je čitav vikend u Teksasu obeležen ovim jubilejem.

Kada je oknočan i FP2 postalo je jasno da su se u Pramaku dobro prilagodili stazi u Ostinu posle problematičnog vikenda u Argentini – najbrži posle drugog slobodnog treninga bio je Žoan Zarko sa vremenom 2:02,542. Drugi najbrži bio je Džek Miler sa 2:04,437, a treće najbrže vreme ostvario je prvak Kvartararo.

Među najboljih deset na stazu „Amerikas“ posle dve trening-seanse našli su se još Bastijanini, Rins, povratnik i „gospodar“ ove staze Mark Markes, Vinjales, Mir, Banjaja i Horhe Martin.

Bile su to dobre vesti za Zarka koji je imao velikih problema u Argentini i izleteo je sa staze.

Kao i obično, Moto GP spektaklu prethodi Moto2 konkurencija – najbrži na prvom slobdnom treningu u ovoj klasi bio je Augusto Fernandez iz Red Bul KTM sa vremenom 2:10,489, a Kameron Bobijer iz Amerikan Rejsinga bio je drugi sa +0,36 zaostatka na radost domaće publike. Među prvom petoricom na FP1 našli su se još i Toni Arbolino, Aron Kane i Sem Lous. Poslednji krug koji je vozio Ai Ogura morao je da bude poništen zbog žutih zastava. Vodeći u generalnom plasmanu Ćelestino Vijeti bio je tek 16. posle prvog slobodnog treninga.

Posle drugog slobodnog treninga, koji je vožen u petak od 20.15 časova, najbrži je ipak bio Španac Fermin Aldeger, samo tri dana posle 17. rođendana. Njegovo najbolje vreme je 2:09,155, a najbrži posle njega bio je Italijan Arbolino sa 2:09,201.

Domaći vozač Bobijer ostvario je treće vreme, a za njim su posle dva slobodna treninga sledili Dikson, Kane, Fenrandez, Akosta, Ogura, Navaro i Arenas.

Upoznavanje sa stazom obavili su i motociklisti u Moto3 konkurenciji – na neizvesnom prvom slobodnom treningu najbrži je bio Italijan Andrea Minjo na Hondi sa vremenom 2:16,241. Pratio ga je sunarodnik Denis Fođa sa 18 hiljaditinki zaostatka, a među prvih pet našli su se još trojica Španaca – Karlos Tataj, Haume Masija, Ćavijer Artigas.

Drugi trening u Moto 3 klasi protekao je u znaku Andree Minja koji je najbrži krug izvozio za 2:16.241. Sledili su ga Denis Fođa, Karlos Tati, Huame Masija i Ksavijer Artigas na pet prvih mesta. Deset najbržih kompletirali su Diogo Moreira, Danijel Halgado, Izan Gevera, Serhio Garsija i Stefano Nepa.

Trkački vikend u Ostinu možete pratiti na Sport Klubu uz SBB ili ukoliko još niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana. (PROMO)

Komentari

Vaš komentar