Smit: Moto GP da postavi ultimatum “Katalunji”

Moto GP 21. jun. 20175:18 > 5:22
Podeli:
David Ramos/Getty Images

Vozač KTM-a Bredli Smit veruje da na stazi “Katalunja” treba da bude postavljen novi asfalt i da u suprotnom trka na njoj ne bi trebalo da bude održana naredne sezone.

Smit je istakao da bi Moto GP šampionat trebalo da postavi ultimatum organizatorima Velike nagrade Katalonije.

Sadašnji asfalt je na stazi u Montmelu od 2007. godine, a tokom trkačkog vikenda pre desetak dana bio je jedan od tema polemika. Vozači su bili nezadovoljni zbog nedostataka prijanjanja i sve većeg broja neravnina, a mnogi su kritikovali uvođenje nove šikane baš za potrebe Svetskog šampionata u motociklizmu, od koje se odustalo posle prvih slobodnih treninga.

Upitan da li bi Moto GP šampionat trebalo da se i dalje vozi na “Katalunji” ukoliko na kompletnoj stazi ne bude postavljen novi asfalt, Smit je, kako prenosi motorsport.com, rekao:

Nadam se da onda nećemo voziti. Na kraju se na to svodi. Ovo je jedina staza u kalendaru koja ne reaguje na zahteve Bezbednosne komisije, vozača i organizatora. U nekom trenutku morate da im date ultimatum, a smatram da je još prošle godine to trebalo da bude urađeno. Imamo dovoljno ljudi koji žele da nas vide na nekim ovim stazama, ne moramo da dolazimo ovde. Novi asfalt je nešto što tražimo već nekoliko godina”.

Promene na stazi “Katalunja” urađene su posle nesreće tokom treninga Moto2 kategorije prošle godine u kojoj je poginuo Luis Salom. Tokom prošlogodišnje trke korišćena je konfiguracija staze predviđena za Formulu 1, da bi se izbegla 12. krivina, u kojoj je izleteo Salom, a isto je učinjeno i ove godine.

Organizatori su ove nedelje rekli da još nisu doneli odluku o promeni asfalta i da će prvo sačekati izveštaj Svetske motociklističke federacije o ovogodišnjem izdanju trke.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se predstojećeg vikenda trkom za Veliku nagradu Holandije.