Rosi: Zarko ne razume kako se pretiče

Moto GP 26. jun. 201712:16 > 12:18
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Jamahe Valentino Rosi rekao je da francuskom motociklisti Žoanu Zarku nije jasno kako treba da se pretiče u kraljevskoj klasi posle poslednjeg u nizu kontakata između njih dvojice.

Pošto je osvojio pol poziciju, svoju prvu u najjačoj kategoriji, vozač Jamahe Teh 3 je vodio u prvih 11 krugova nedeljne Velike nagrade Holandije, pre nego što ga je ‚Doktor‘ pretekao. Zarko je pokušao odmah da uzvrati, napadom sa unutrašnje strane u trećoj i četvrtoj krivini, ali je udario u zadnji deo Rosijevog motora i pao je na četvrto mesto.

Njih dvojica su prethodno imali kontakt u Ostinu pre dva meseca, kada je Rosi kažnjen jer je isekao krivinu.

Ne smatram da je loš momak, samo ne razume razdaljinu između motora. Kao u Ostinu, pokušao je nešto nemoguće. Ne razumem zašto, to je bila moja linija. Kada želite nekoga da preteknete morate da razumete i da taj drugi vozač neće nestati“, istakao je Rosi posle svoje 115. pobede u karijeri.

Zarko je rekao da je pokušao da iskoristi to što je Rosi otišao za nijansu šire kada ga je pretekao.

Dva puta je otišao široko, tako da sam iskoristio priliku. Želeo sam da se vratim u vođstvo, pošto bi za mene bilo bolje da zadržim svoj ritam ako sam na čelu. Pokušao sam da zadržim brzinu u krivini sa unutrašnje strane, ali je on bio veoma brz, bio sam mu zdesna, gledao sam desno i nisam mogao da ga vidim. Doneo sam odluku i čekao sam da vidim da li ćemo imati kontakt ili ne“, naglasio je Zarko.

Osma trka sezone se od tada pretvorila u noćnu moru za dvostrukog šampiona Moto2 kategorije, pošto je otišao u boks po drugi motor kada je kiša počela da pada. Ispostavilo se da padavine nisu bile toliko jake, a takođe je zaradio kaznu zbog prebrze vožnje prilikom prolaska kroz boks i trku na legendarnom „Asenu“ je završio na 14. mestu.

Kada je kiša počela da pada, bio sam zaista uplašen na slik pneumaticima. Već smo išli do samih granica po suvom, ali kada počne da pada kiša, može da dođe do udesa i nisam želeo to da rizikujem. Da je kiša padala malo jače, postojala je mogućnost da dođem do dobrog rezultata, ali sam od heroja postao ništa“, istakao je vozač Jamahe Teh 3.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se već predstojećeg vikenda trkom za Veliku nagradu Nemačke na stazi „Sahsenring“.