Trka sezone pripala Markezu, Dovi usporio Rosija

Moto GP 1. jul. 201814:40
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Mark Markez je slavio na trci za Veliku nagradu Holandije u Asenu, drugi je bio Aleks Rins, treći Maverik Vinjales, četvrti Andrea Doviciozo, a peti Valentino Rosi.

Trku je odlično započeo Horhe Lorenco koji je sa desetog mesta stigao na samo čelo. Odmah je izazvao Marka Markeza i zauzeo prvu poziciju koju je držao skoro polovinu trke. Lorenca su izazivali i Markez i Valentino Rosi i Andrea Doviciozo, a u jednom momentu je Rosi prednjim točkom imao kontakt sa zadnjim delom Lorencovog motora. 

Tokom trke su u vrhu bili i Aleks Rins dok je Maverik Vinjales tek kasnije uspeo da priđe vodećima. U kasnijim momentima trke je Valentino Rosi počeo da zaostaje, dok se u vrhu i dalje vodila paklena borba. Lorenco je na polovini trke pao sa prve pozicije i veoma brzo je počeo da zaostaje. 

Na vrhu su tada bili Andrea Doviciozo i Mark Markez, vrebali su Maverik Vinjales i Valentino Rosi da bi u jednom momentu u dvoboju bili Markez i Vinjales. Oni su imali kontakt posle čega su obojica izašli sa staze i prepustili prva dva mesta Rosiju i Doviciozu. 

Ipak aktuelni svetski šampion se ekspresno vratio u vrh, a kada je ponovo došao na prvu poziciju sa nje više nije silazio. Na tri kruga do kraja, kada je bilo jasno da će Španac biti prvi, Valentino Rosi je probao da pretekne Dovicioza i da izbije na drugo mesto. Dovi je zatvorio prvu krivinu posle startno ciljnog praca i naterao Rosija da izađe sa staze. Doktor posle toga nije mogao da se vrati u sam vrh i završio je peti, mada je pred sam kraj imao još jedan napad. 

U generalnom palsmanu vodi Mark Markez sa 140 bodova, drugi je Valentino Rosi sa 99, a treći Vinjales sa 93. Naredna trka vozi se 15.jula u Nemačkoj.