On je vladar Moto GP šampionata – Markesu sedma titula!

Moto GP 21. okt. 20187:40 > 7:44
Podeli:
Honda Racing Corporation

Vozač Repsol Honde Mark Markes osvojio je sedmu titulu u karijeri, petu u najjačoj kategoriji, tri trke pre kraja sezone trijumfom na Velikoj nagradi Japana, 16. rundi ovogodišnjeg Svetskog šampionata.

Mladi Španac je na stazi „Tvin Ring Motegi“ ostvario osmu pobedu ove sezone, a 69. u karijeri, a titulu je obezbedio jer ima nedostižna 102 boda prednosti u odnosu na Andreu Dovicioza.

Markes se tako izjednačio sa Mikom Duanom po broju titula u kraljevskoj klasi, a više od njega sada imaju samo Valentino Rosi – sedam i Đakomo Agostini – osam. Španski motociklista je svoju prvu titulu osvojio u klasi do 125 kubika 2010. godine, dve godine kasnije je pokorio Moto2 kategoriji, a zatim se u narednih šest godina pet puta našao na tronu u najjačoj konkurenciju.

Prvu šansu da postane sedmostruki svetski šampion Markes je imao upravo na Hondinoj stazi, a za to mu je bilo potrebno da trku završi ispred Dovicioza. Upravo sa italijanskim motociklistom je vodio borbu za najviši stepenik pobedničkog postolja u Motegiju, ali je ona rešena dva kruga pre kraja, posle izletanja vozača Dukatija.

Drugo mesto je na kraju zauzeo Kal Kračlou na LCR Hondi, a na podijumu se našao i vozač Suzukija Aleks Rins.

Tokom većeg dela Velike nagrade Japana Doviciozo je bio taj koji se nalazio u vođstvu, ali je Markes strpljivo čekao trenutak za napad. Mladi Španac je na sredini trke uspeo da se nađe ispred vozača Dukatija, ali je vrlo brzo pogrešio i ostao bez prve pozicije. Ključan trenutak došao je četiri kruga pre kraja, kada je Markes izbio na čelo, čekao se Dovijev odgovor, ali do njega nije došlo jer je Italijan izleteo sa staze u pretposlednjem krugu.

U borbi za trijumf učestvovao je i Kračlou, ali je on posustao u poslednjih nekoliko krugova, međutim, njegovo mesto na podijumu nijednog trenutka nije došlo u pitanju. Doviciozovo odustajanje omogućilo je Rinsu da se nađe na pobedničkom postolju, posle sjajne vožnje.

Najbolju trojicu sledio je vozač Jamahe Valentino Rosi, ispred Alvara Bautiste iz Anhel Nijeto tima, Žoana Zarka na Jamahi ekipe Teh 3 i timskog kolege Maverika Vinjalesa. Prvu desetoricu kompletirali su Dani Pedrosa, Danilo Petruči i Hafiz Šarin, a među osvajačima bodova našli su se i Franko Morbideli, Bredli Smikt, Pol Espargaro, Kacujuki Nakasuga i Takaki Nakagami.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se već sledeće nedelje Velikom nagradom Australije na stazi „Filip Ajland“.

Tok trke:

Od starta u Motegiju poveo je Doviciozo, ispred Milera, Markesa, Kračloa, Rinsa i Zarka, a do kraja kruga šampion se probio ispred Australijanca. Rosi je napredovao do pete pozicije u isto vreme, ali je Rins brzo uzvratio i njih dvojica su zatim nastavili veliku borbu. Markes se odlično držao uz Dovicioza, a kada je Kračlou pretekao Milera vrlo brzo im se pridružio.

Odjednom je vodeća grupa od tri člana udvostručena, a Kračlou je pretekao Markesa, dok je iza njih Rosi napao Milera. Najbolju šestoricu delilo je tek nešto više od jedne sekunde, ali su vodeća trojica uspela malo da se odvoje od ’Doktora’. Janone je napredovao do pete pozicije i krenuo je u poteru za Rosija, dok se Markes revanširao Britancu i vratio se na drugo mesto.

Španac je bio blizu Dovija, a Kračlou se nije odvijao od njega, dok je Rosi izgubio sekundu u odnosu na vodeće, što je omogućilo Janoneu da ga potpuno sustigne, a pratio ih je Rins. Janoneu nije mnogo vremena bilo potrebno da se odluči da napadne ’Doktora’, a nedugo zatim trka je bila gotova za Milera posle izletanja u devetoj krivini.

U 14. krugu Markes je konačno napao Dovicioza, a zatim je imao mali izlet sa staze, koji je Italijan iskoristio da mu uzvrati udarac. Sve to je omogućilo Janoneu i Rinsu da se pridruže vodećima, pošto su ostavili Rosija nekoliko sekundi iza. Međutim, italijanski vozač Suzukija je napravio grešku na kočenju krug kasnije i izleteo sa staze.

Sedam krugova pre kraja, vodeća dvojica su se odvojila u odnosu na vozača LCR Honde, Doviciozo je pokušavao da pobegne Markesu, ali mu je Španac svaki put odgovorio. Markes je napao Dovicioza četiri kruga pre kraja, italijanski motociklista je vrebao svoju šansu, ali je ostao bez nje dva kruga kasnije kada je izleteo sa staze.