Šarin za SK: Poziv usred planine je promenio sve

Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Uopšte nije bilo planirano da već ove godine dobije priliku u kraljevskoj klasi. Samo nekoliko dana pre predsezonskih testiranja Jonas Folger je obavestio Teh3 da zbog zdravstvenih razloga neće voziti ove sezone. I tu je uskočio Hafiz Šarin.

Mirco Lazzari gp/Getty Images

Propustio je testiranja u Maleziji, ali je priliku dobio u Tajlandu nekoliko nedelja kasnije i impresivno se pokazao. To je bilo dovoljno da Ervea Ponšarala ubedi da mu da šansu da se pokaže na najvećoj sceni, koju je i te kako iskoristio. U prilog tome ide i činjenica da će i naredne sezone voziti za Teh3, kojem će partner biti KTM, posle rastanka sa Jamahom.

Povezano

Šarin kaže da je za njegove rezultate zaslužan timski rad, ali i to što u svakom trenutku daje sve od sebe. U intervjuu za Sport Klub je pričao o pozivu koji mu je promenio život, kako je sve to uticalo na motociklizam u Maleziji, saradnji sa Žoanom Zarkom i ostanku u francuskom timu.

Potpuno neočekivano dobio je poziv da vozi za Teh3, u trenutku kada je planirao sezonu sa SIC timom u Moto2 kategoriju. Takav poziv ne stiže često, nekima i nikada, a Šarin je znao šta to znači.

Dobio sam poziv kada sam bio usred planine, radio sam sa svojim trenerom, menadžer mi je rekao da ima loše vesti, da neću voziti u Moto2. Rekao sam mu: ’Ne, moram da vozim u Moto2’, ali je on odgovorio: ’Dobra vest je da voziš u kraljevskoj klasi’. Pitao sam ga u kom timu, rekao je Teh 3 i da ću zameniti Folgera. Nisam mogao da verujem, tri dana nisam mogao da shvatim šta se dešava. Na kraju sam poverovao da sam dobio ovu sjajnu priliku, ali pokušavam da dam sve od sebe. Zahvaljujem se Monsteru, Jamahi, Erveu jer su verovali u mene. Dajem 100 odsto od sebe na svakoj trci i pokušavam da napredujem iz trke u trku“, rekao je Šarin za Sport Klub.

Šarin je impresionirao mnoge od početka sezone svojim privikavanjem na motor od 1.000 kubika, posebno zbog nedostatka testiranja. U devet navrata se našao među osvajačima bodova, a najbolji rezultat mu je deveto mesto na drugoj trci šampionata, Velikoj nagradi Argentine.

#related-news_0

Mislim da sam impresionirao mnoge. Ne znam kako bih rekao to na engleskom. Potcenjivali su me, ali sam ja pokušao da izvučem najbolje iz sebe, da ovaj tim dovedem do vrha. Želim da se pokažem u borbi sa ostalim debitantima, da ih izazovem“, naglasio je Malezijac.

Već posle nekoliko trka, Šarin je zaslužio ugovor za sledeću sezonu, a u timu će mu se pridružiti Migel Oliveira, kojeg odlično poznaje iz Moto2 kategorije. Malezijski vozač će se, ipak, naći u novoj ulozi jer će morati da razvija motor za KTM, koji započinje saradnju sa timom Teh3.

Biće to moja druga godina u kraljevskoj klasi, to je ono što sam želeo jer nisam hteo da ostanem ovde jednu sezonu i steknem što više iskustva. Sada sam dobio ovu priliku, hvala KTM-u i Erveu na tome i jer su verovali u mene. Od sada moram vredno da radim i pokušam da sve uradim u pravom trenutku, da razumem sve jer su motori potpuno drugačiji. Ne smatram da moramo da promenimo mnogo toga, moramo samo da razumemo jer su karakteri koje imaju KTM i Jamaha različiti. Mogu da izvučem određene informacije i pokušam da razumem i odvedem KTM na vrh“, kaže Šarin.


Mirco Lazzari gp/Getty Images

Pozitivan uticaj na Šarina od njegovog debija u kraljevskoj klasi imao je i Zarko, koji mu je olakšao prilagođavanje. Od njega je naučio i kako da prilagodi svoj stil vožnje najjačoj kategoriji.

#related-news_0

Rekao mi je da moram da ostanem miran, da idem polako, da se ne stresiram jer je Jamaha što se tiče vožnje drugačija u odnosu na ostale motore. Potreban vam je uglađen stil, po kojem je Horhe poslednji bio poznat. Zarko je impresionirao u odnosu na sve ostale vozače Jamahe, imao je pomalo drugačiji stil od njih… On ima poseban stil na izlascima iz krivina, podiže tada motor, to je ono što ja pokušavam da naučim, a i da razumem sve ostale vozače koji su brži na Jamahi – Maverika, Rosija i Zarka. Mi delimo podatke, na osnovu toga pokušavam da učim“, otkriva Šarin.

To što je napredovao do kraljevske klase je velika stvar i za Maleziju, koja je uz njega praktično od početka njegove karijere. Posebno dirljiva scena viđena je po završetku Velike nagrade Malezije pre desetak dana, na kojoj je Šarin zauzeo deseto mesto i potom se poklonio navijačima.

U mojoj zemlji su zaista srećni, ja pokušavam da ih učinim ponosnima. U Maleziji mnogo vole motore, posebno u subotu uveče, u petak i subotu uveče, možete da vidite mnogo motocikala u gradovima. Sada imam veliku njihovu podršku, a moram da se zahvalim i svojim navijačima jer me oni takođe podržavaju i veruju u mene dok ja pokušavam da pokažem svoj talenat“, rekao je Hafiz Šarin za Sport Klub.