Derflinger i Martinez postaju legende Moto GP

Moto GP 28. jan 201912:42 > 12:48
Mirco Lazzari gp, Getty Images Sport

Četvorostruki svetski šampion Štefan Derflinger i Horhe "Aspar" Martinez postaće Moto GP legende ove sezone. Švajcarski legendarni vozač biće primljen u Kuću slavnih na Zahsenringu, a španski motociklista u Valensiji.

Štefan Derflinger titule je osvajao 1982, 1983 u klasi 50 kubika, da bi 1984. postao prvi šampion klase 80 kubika. Titulu je odbranio 1985. i tako osvojio četvrtu titulu šampiona u karijeri. Kada se 1990. penzionisao nakon 17 godina imao je četiri titule i 18 pobeda upisanih uz svoje ime.

„Bio sam oduševljen kada sam čuo vest da ću postati Moto GP legenda. Veoma sam ponosan što će moje ime stajati uz imena sjajnih vozača“, rekao je Derflinger.

„Dok sam vozio moj omiljeni broj je bio jedan. U nape vreme je bio običaj da kao šampion nosite ovaj broj i ja sam bio dovoljno srećan da tu priliku imam četiri puta. Ovo sada je zaista neverovatno, izuzetno sam ponosan“, dodao je šampion.

Horhe „Aspar“ Martinez karijeru je na velikoj sceni počeo 1982. u klasi 50 kubika. Prvu titulu je osvojio četiri godine kasnije u kategoriji 80 kubika i sa sedam pobeda je u velikom stilu titulu odbranio sledeće godine. Titulu je osvojio i 1988, da bi godinu kasnije postao šampion u klasi 125 kubika – te sezone je pobedio u devet od 11 trka. Karijeru je završio 1997. uz ukupno 37 pobeda.

„Osećaj je sjajan. Bio sam prilično iznenađen kada m eje Karmelo Ecpeleta pozvao i rekao mi da ću postati legenda Moto GP. Bila je to emotivna vest za mene jer ću tako biti uvršten u grupu fenomenalnih vozača. A desilo se, da sve još bude bolje, na 40. godišnjicu moje prve trke pa su se tako lepe uspomene pomešale sa lepim vestima“, rekao je Martinez.

„Vozači koji dobiju mesto u Kući slavnih Moto GP su zaista najbolji u istoriji motociklizma i neverovatno je da ću i ja biti uz mitske vozače kakvi su Anhel Nijeto, Đakomo Agostini, Niki Hejden i mnogi drugi. Izuzetno zadovoljavajući osećaj. Štefan je stariji od mene i već je bio šampion kada sam ja stigao. On je bio jedan od onih koje je trebalo pobediti, bio je prava klasa – elegantan i brz“, dodao je Aspar.