Ostaje li Doviju pobeda? Znaćemo od nedelje

Moto GP 22. mar. 201921:24 > 21:26
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Ishod žalbe na legalnost aerodinamičkog rešenja Dukatija, koju su podneli ostali konstruktori u kraljevskoj klasi izuzev Jamahe, biće poznat naredne nedelje.

Saslušanje tim povodom održano je u sedištu Svetske motociklističke federacije u švajcarskom Misu i trajalo je oko sedam sati. Odluka o tome da li će Andrea Doviciozo zadržati trijumf na Velikoj nagradi Katara ili ne trebalo bi da bude objavljena početkom sledeće nedelje, pre početka akcije u Argentini, koja će biti domaćin druge trke sezone Moto GP šampionata narednog vikenda, prenosi motorsport.com.

Povezano

Sud za žalbe saslušao je argumente italijanskog tima, koji je na stazi „Losail“ koristio aerodinamičko rešrenje za koje je dobio zeleno svetlo tehničkog direktora Danija Oldridža, kao i četiri proizvođača koji su uložili protest. To su bili Honda, Suzuki, Aprilija i KTM.

Dukati su predstavljali generalni direktor Điđi Dal‘Inja i tehnički koordinator Fabijano Sterlačini, koji se pojavio pred trkačkom direkcijom u Kataru. Alberto Puđ (Honda), Davide Brivio (Suzuki), Masimo Rivola (Aprilija) i Majkl Lajtner (KTM) su bili predstavnici ostalih konstruktora, koji su imali i svoje advokate. Oldridž nije bio prisutan, ali je sa njim uspostavljena veza preko Skajpa.

Iako u ovom trenutku nije poznat ishod kompletnog slučaja, pojedini izvori ukazuju da je teško dokazati da je nešto na Dukatijevom motociklu protiv pravila. Postoji, ipak, mogućnost da će pravila biti promenjena u bliskoj budućnosti, čime bi se ograničio razvoj aerodinamike.

Rivola je ranije ove godine istakao da cilj žalbe nije da se Doviciozu oduzme pobeda, već da se ustanovi legalnost krilaca, kao i novi propisi koji će se time pozabaviti. To dalje otvara mogućnost za slična rešenja, koja bi mogla da pomognu na neki drugi način, iako je to zabranjeno pravilima.