"Zarko sa suzama u očima tražio raskid ugovora"

Moto GP 13. avg. 201922:26 > 22:29
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Šef ekipe KTM Pit Bajrer otkrio je da je Žoan Zarko bio izuzetno emotivan kada je od čelnika austrijskog tima zatražio da raskine ugovor posle jedne sezone.

KTM je u ponedeljak ujutro potvrdio da će francuski motociklista napustiti tim na kraju ovogodišnjeg Moto GP šampionata, iako je potpisao dvogodišnji ugovor.

Povezano

Do takvog raspleta je došlo posle sastanka koji je Zarko imao sa Bajrerom i Majkom Lajtnerom u subotu na stazi „Red Bul ring“. Bajrer je istakao da je odluka dvostrukog svetskog šampiona razumljiva, ali i ekstremno tužna.

Nije to bila naša odluka. Žoan je došao kod mene i Majka u subotu uveče, tražio je sastanak sa nama. Bili smo iznenađeni, pošto je vreme bilo čudno za kratki brifing. Seo je ispred nas, bio je izuzetno napet i sa suzama u očima, rekao nam je da ne može više i da želi raskid ugovora. Nije bilo prostora da diskutujemo o bilo čemu. Njegova odluka je bila jasna i zapravo tužna. Za nas je trenutak ekstremno tužan, ali je takođe naša želja bila da mu pomognemo da se izvuče iz ove situacije i da ga oslobodimo tereta. Bilo je zaista tužno videti ga takvog. S druge strane je i razumljivo“, rekao je Bajrer za austrijsku televiziju „Servus2.

Zarko je na svom profilu na društvenoj mreži Instagram napisao da je odluka o napuštanju austrijskog tima bila veoma teška, ali da želi da se bori za podijume sa osmehom.

Želeo sam da to uradim na najčistiji način – prvi da raskinem ugovor, a onda potražim nešto drugo. Prvi startni red mi je pokazao da i dalje imam brzinu. Želim da ostanem u kraljevskoj klasi i radim na tome, trebalo bi da dođe do nekog napretka u Silverstonu“, rekao je Zarko.


Od dolaska u KTM, Francuzu je najbolji rezultat deseto mesto na Velikoj nagradi Katalonije, dok je njegov timski kolega Pol Espargaro pet od 11 trka završio među najboljom desetoricom i deset u osvajačima bodova.

Bajrer je priznao da je trenutak Zarkove odluke problematičan, pošto najbolji vozači kraljevske klase već imaju ugovore za narednu sezonu.

Trenutak za traženje novog vozača nije najbolje. Ne postoji neki plan za neka nova imena, ali je tu nova vizija. Odlučili smo da otvorimo potragu i ona će trajati do trke u Valensiji, koja je 19. novembra, tako da se radujemo što će se najbolji vozači iz celog sveta prijaviti za to mesto“, naglasio je Bajrer.

Test vozač KTM Dani Pedrosa već je rekao da nije zainteresovan da zameni Zarka, a trenutno su u konkurenciji za to mesto Mika Kalio, koji ima istu ulogu kao Španac u austrijskom timu, i Migel Oliveira, vozač ekipe Teh3 KTM.