Rinsova i Markesova borba za istoriju!

Moto GP 26. avg. 201912:57 > 12:58
Podeli:
motogp.com

Posle prošlogodišnjeg otkazivanja Velike nagrade Britanije, ove sezone smo dobili trku za pamćenje na kojoj je Aleks Rins posle trilera došao do druge pobede u kraljevskoj klasi u karijeri.

Mladi Španac je u cilju uspeo da pretekne aktuelnog šampiona Marka Markesa i pobedi ga za 13 hiljaditinki, a takođe mu nanese drugi poraz zaredom u neizvesnim završnicama. Prethodno je u Austriji bolji od Markesa bio vozač Dukatija Andrea Doviciozo, koji je, inače, slavio u pet od šest njihovih duela koji su odlučeni u poslednjoj krivini.

Povezano

Rinsova pobeda nad Markesom je zbog razlike između njih istorijska, pošto spada u najneizvesnije koje su rešene u cilju svih vremena. Identičnom razlikom je Valentino Rosi pobedio Maksa Bjađija na „Filip Ajlandu“ 2001. godine, ali postoje još tri na kojima je prednost pobednika bila manja, i ne samo to, bila je unutar dve hiljaditinke.

Definitivno najneizvesnija borba viđena je 1975. godine u Asenu, a Barija Šina i Đakoma Agostinija nije delila ni jedna jedina hiljaditinka, ali je pobeda pripisana Britancu. 21 godinu kasnije, Aleks Krivije je Mika Duana u Brnu pobedio za dve hiljaditinke, dok je 2006. godine identičnu stvar uradio Toni Elijas u duelu sa Valentinom Rosijem na „Eštorilu“. ‚Doktorovi‘ navijači se i te kako sećaju te trke, pošto je za pet bodova ostao bez šanse da osvoji svoju osmu titulu te sezone, a upravo toliko iznosi razlika između prvoplasiranog i drugoplasiranog.

Pogledajte još jednom fantastičan poslednji krug Velike nagrade Britanije.