Dala Porta pobedom overio titulu u Moto 3

Moto GP 27. okt. 20192:22 > 2:26
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Italijanski motociklista Lorenco dala Porta obezbedio je dve trke pre kraja titulu u Moto 3 kategoriji, pošto je na Velikoj nagradi Australije iskoristio rano odustajanje jedinog konkurenta Arona Kanea i novom pobedom došao do nedostižne prednosti.

 Odlučujući momenat dogodio se u šestom krugu. Aron Kane je preforsirao i izleteo sa staze i tada je bilo jasno da mladi Italijan treba da bude samo među prvih 12 kako bi i matematički obezbedio titulu. Ipak, vozač Leopard Rejsinga nije kalkulisao, borio se do samog kraja trke za pobedu. Čak i u trenucima kada je padao na šesto mesto nije se predavao i ostajao je pri grupi koja se borila za pobedu.

Na kraju je, posle velike bitke sa još devet vozača, bukvalno u poslednjoj krivini, pošto je izdržao nalet Alberta Arenasa. došao do pobede i na najlepši mogući način krunisao sjajnu sezonu. Arenas na kraju nije bio ni drugi, već se između njega i novog šampiona ugurao pravo niotkuda Markos Ramires. Iza prve trojice plasirali su se Suzuki, Mekfi, Binder, Sasaki, Amos, Arbolino i Nepa.

Dala Porta sada u generalnom plasmanu ima 254 boda, 72 više od Arona Kanea. Postao je prvi Italijan šampion u ovoj klasi posle 15 godina i Andree Dovicioza. Sledeća trka, pretposlednja u ovogodišnjem šampionatu, na programu je narednog vikenda u Maleziji.