Zarko najčešće padao, Markes smanjio broj udesa

Moto GP 9. dec 201911:11 > 11:23
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

U 2019. godini u MotoGP šampionatu najviše udesa je imao francuski motociklista Žoan Zarko koji je vozio za KTM i za LCR Hondu. On je tako preuzeo ovu neslavnu titulu od Marka Markesa.

Iako nije vozio na svim trkama u nedavno završenom MotoGP šampionatu, Žoan Zarko je imao najviše sitaucija u kojima je završio u šljunku pokraj staze. Bivši vozač KTM je pao čak 17 puta sa motocikla u 2019. godini, a prati ga Džek Miler kome se to dogodilo 15 puta. Slede Frančesko Banjaja i Mark Markes koji su imali 14 udesa, a ovo predstavlja značajan napredak upravo za aktulenog svetskog šampiona. 

Povezano

 Sličan broj izletanja Markes je poslednji put imao 2015. godine kada je izleteo 13 puta, a najdrastičnijie je bilo prošle i pretprošle godine kada je Mark pao sa motora ukupno 50 puta (27 puta u 2017. i 23 puta u 2018. godini). Najmanje izletanja u 2019. su imali vozači koji su imali specijalne pozivnice ili koji su bili zamene poput Štefana Bradla.  Od vozača koji su vozili sve trke, najmanje izletanja je imao Andrea Doviciozo kome se samo četiri puta desilo da je završio van sedišta svog motocikla. Maverik Vinjales je izleteo šest puta, a Valentino Rosi osam. Fabio Kvartararo je u svojoj prvoj MotoGP sezoni šest puta pao. 

Ako se gleda celokupni svetski šampionat najviše padova je imao Tom But Amos koji je u Moto3 kategoriiji pao 22 puta. Inače upravo je Moto3 kategorija ove sezone imala veliko uvećanje broja padova u odnosu na ranije sezone dok su Moto2 i MotoGP kategorija imale ukupno manji broj incidenata.