Lorenco i Bjađi postaju MotoGP legende

Moto GP 17. jan. 202012:23 > 12:28
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Dorna je objavila da će u MotoGP Kuću slavnih biti primljeni Horhe Lorenco, Maks Bjađi i Hju Anderson.

Na dan kada je Horhe Lorenco rešio da se povuče iz motociklizma odlučeno je i da on postane MotoGP legenda. On će prvi biti primljen u Kuću slavnih i to kada se bude vozila trka u Heresu.

Na stazi Anhel Nijeto je inače Lorenco debitovao sa svega 15 godina, a jedna krivina na njoj nosi i njegovo ime. Horhe je jedan od najuspešnijih vozača svih vremena sa pet osvojenih titula šampiona sveta, dve u kategoriji do 250 kubika i tri puta u MotoGP klasi.

Ekstremno sam srećan jer sam imenovan za legendu MotoGP. KAda sam počeo da se takmičim imao sam inspiraciju da dođem do Svetskog šampioanta. Uopšte nisam očekivao da ću pobeđivati na trkama i da ću pet puta biti prvak sveta. Međutim biti legenda znači da sam otsavio trag na ljude i istoriju ovog sporta. Hvala Dorni i FIM na podršci svih ovih godina„, rekao je Horhe Lorenco.

Mirco Lazzari gp/Getty Images

Maks Bjađi je debi u Svetskom šampioantu imao još 1991. godine, a šampion je postao 1993. godine. Još četiri puta je bio svetski prvak dok je u kraljevskoj klasi debi imao 1998. godine. Tamo je vozio sve do 2005, bio je vicešampion tri puta a 13 puta je pobeđivao na trkama.

Počastvovan sam da budem legenda MOtoGP i da će moje ime biti među važnim trkačima kakvi su Agostini, Aspar, Nijeto, Šin… Srećan sam što će moja zaostavština biti zauvek zapamćena. Sjajan je osećaj da znaš da posle svih godina mogu da te prepoznaju„, rekao je Bjađi koji će biti primljen u Kuću slavnih tokom Velike nagrade Italije u Muđelu.

Novozelanđanin Hju Anderson je treći vozač koji će u kuću slavnih. On je svoje prve nastupe imao 1960. godine, a sledeće se prvi put popeo na postolje. Šampion sveta je bio u četiri navrata, 1963. godine u dve kategorije, 1964. u kategoriji do 50 kubika i 1965. u kategoriji do 125 kubika.