Janoneova žalba na dnevnom redu tek posle prvog testa

Moto GP 21. jan. 202020:45 > 20:48
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Aprilije Andrea Janone naći će se pred Disciplinskim sudom Svetske motociklističke federacije zbog žalbe na suspenziju zbog toga što je pao na doping testu, što znači da će izvesno propustiti prva predsezonska testiranja.

Italijan je bio pozitivan na anabolički steroid u uzorku koji mu je uzet tokom Velike nagrade Malezije, a on tvrdi da ga je u svoj organizam uneo kroz kontaminiranu hranu.

Povezano

Italijanski mediji su objavili da je i u Janoneovom B uzorku pronađeno prisustvo zabranjene supstance, iako on tvrdi da je nedužan.

Sajt motorsport.com prenosi da će Janoneovo saslušanje biti održano 4. februara, a da on ima rok do 31. januara da pripremi listu svojih svedoka. Prva testiranja na stazi „Sepang“ počinju 2. februara i traju tri dana, a na njima će učestvovati test vozači i timovi koji imaju koncesije, među koje spada i Aprilija. Prvo od dva zvanična testiranja počinje 6. januara na istoj stazi, ali nije još poznato kada bi presuda u tom slučaju mogla da bude doneta, pošto je rok za to 45 dana. Izvesno je da će Janone i njegov tim tražiti da se proces ubrza, pošto sezona počinje 8. marta Velikom nagradom Katara.

Italijanskom motociklisti trenutno preti četvorogodišnja suspenzija iz svih takmičenja ukoliko njegova žalba ne bude uvažena.

U njegovom odsustvu, test vozač Aprilije Bredli Smit će imati znatno više obaveza u Maleziji, zajedno sa Alešom Espargarom. Pojedini mediji su prošle nedelje preneli da bi ambasador italijanske kompanije Maks Bjađi mogao da testira na „Sepangu“, ali se čini da će umesto njega priliku dobiti Lorenco Savadori, ali na prošlogodišnjem modelu. Savadori je imao ugovor sa Pederčini Kavasakijem u Svetskom superbajk šampionatu, ali se čini da je dogovor propao zbog problema sa sponzorom.