Duga suspenzija će Janonea koštati ugovora

Moto GP 29. jan. 202017:09 > 17:14
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Prvi čovek Aprilije Masimo Rivola priznao je da će njegov tim biti primoran da raskine ugovor sa Andreom Janoneom ukoliko mu bude izrečena duga suspenzija zbog dopinga.

Svetska motociklistička federacija je privremeno suspendovala Janonea pošto je njegov uzorak urina koji mu je uzet tokom Velike nagrada Malezije bio pozitivan na anabolički steroid.

Saslušanje povodom žalbe koju je italijanski motociklista uložio zakazano je za 4. februar, samo nekoliko dana pre početka prvih predsezonskih testiranja na stazi „Sepang“.

Povezano

Rivola je istakao da veruje da će Janone na neki način biti kažnjen, iako tvrdi da je slučajno u svoj organizam uneo zabranjenu supstanac, ali da će od dužine kazne zavisiti da li će ugovor koji ima sa Aprilijom biti validan.

Bio bih iznenađen kada ne bi bio kažnjen, pošto mislim da FIM mora da se pridržava pravila Svetske antidoping agencije. Ako bude suspendovan na godinu ili dve, jasno je da će se naša saradnja završiti. Ali, ukoliko to bude uslovna kazna ili ona od tri meseca, to bi značilo da nije kriv, čak i ako je sankcionisan“, naglasio je Rivola.

Međutim, Rivola je naglasio da veruje da Janone nije zgrešio, a takođe je otkrio da je svom vozaču poručio da izgubi na kilaži pre početka sezone.

Aprilija je bliska sa svojim vozačim. Mnogi su nam rekli da je normalno to što je Janone bio pozitivan jer reklamira donji veš, mišićav je, pokazuje se u toplesu, ali nije tako. Prošle godine na prvim testiranjima sam mu tražio da stane na vagu i rekao sam mu da Aleš Espargaro ima 10 kilograma manje od njega. Poručio sam mu da mora na dijetu i da promeni vežbe ko je radi, pa je do jula izgubio šest i po kilograma. Zašto bi namerno uzeo anabolički steroid ako treba da smanji kilažu“, rekao je Rivola.

Za sada nije poznato ko bi mogao da zameni Janonea u slučaju duge kazne, iako će test vozač italijanskog tima Bredli Smit imati više obaveza u Sepangu. Njemu i Espargaru će asistirati nekadašnji vozač Superbajka Lorenco Savadori.