Janone izvesno propušta otvaranje sezone

Moto GP 22. feb. 202021:17 > 21:19
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Aprilije Andrea Janone najverovatnije će propustiti prvu trku ovogodišnjeg Moto GP šampionata, Veliku nagradu Katara, pošto njegov doping slučaj još nije razrešen, prenosi motorsport.com.

Janone je trenutno pod suspenzijom pošto je pao na doping testu tokom prošlogodišnje trke u Maleziji, a i njegov B uzorak je pokazao da u urinu ima tragova zabranjenog anaboličkog steroida.

Povezano

Saslušanje u sedištu Svetske motociklističke federacije je održano ranije ovog meseca, a Janone je na njemu tvrdio da je nevin, međutim, još nije doneta konačna odluka. Od tada, italijanski motociklista je predao uzorke kose na testiranje, pošto se u mnogim slučajevima pokazao da su oni najtačniji.

Presuda u Janoneovom slučaju se očekivala prošle nedelje, međutim, ceo slučaj se otegao pošto dve strane nisu saglasne oko dokaza.

Janone svakako propušta poslednja predsezonska testiranja koja su u subotu počela u Dohi, iako je dan ranije prisustvovao predstavljanju novog motora Aprilije. Izvesno je da će se Italijan teško naći na startu prve trke koja je na programu 8. marta baš na stazi „Losail“.

Ono što mogu da kažem da su svi sportisti koji su predali takve dokaze dobili slučaj pred Sudom za arbitražu u sportu. Za to treba više vremena, a to mi nemamo. Zbog specifičnih dokaza koje je predala Andreina odbrana, situacija ne može da pođe po zlu pošto su takvi testovi nedvosmisleni“, rekao je prvi čovek Aprilije Masimo Rivola.

Ukoliko Janone ne bude mogao da vozi na Velikoj nagradi Katara, test vozač Aprilije Bredli Smit će ga zameniti. Rivola je prethodno rekao da će italijanski tim morati da raskine ugovor sa italijanskim vozačem ukoliko mu bude izrečena dugoročna kazna, ali je nedavno istakao da mu je cilj da ga zadrži za narednu sezonu, zajedno sa Alešom Espargarom.