Janone: Kažnjen sam nevin, svaki dan kao godina

Moto GP 2. apr. 20208:17
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Italijanski motociklista Andrea Janone smatra da je nepravedno kažnjen, ali ističe da će se suočiti sa svime što ga čeka.

Vozač Aprilije je suspendovan na 18 meseci pošto je bio pozitivan na doping testu koji je obavljen tokom prošlogodišnje Velike nagrade Malezije. U uzorku njegovog urina bilo je tragova zabranjenog anaboličkog steroida koji se koristi za povećanje snage, uz smanjenje težine.

Janone se branio govoreći da su nedozvoljene susptance u njegov organizam dospele putem hrane, što je Disciplinska komisija FIM donekle prihvatila. Ipak, Italijan neće moći a se bavi nikakvim trkačkim aktivnostima do 16. juna 2021. godine.

Posle svega, Janone se oglasio saopštenjem.

„Meseci su prošli od kada je počela ova tužna priča i moram da priznam da je svaki dan kao godina. Nevin sam, a osuđen. Prvi put u istoriji, sportista je kažnjen iako nije uradio ništa loše, suspendovan na 18 meseci zbog konzumiranja kontaminirane hrane.

Uprkos patnji, moram nastaviti da hodam putem koji nisam izabrao, neopravdano. Odlučio sam da svaki naredni korak napravim u tišini.

Moja tiha patnja, ipak, nije sakrila ono čemu me je ovo iskustvo naučilo – Ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo i sve može da se promeni u sekundi.

Ipak, ima sve ovo i pozitivnih strana, kao što je vaša podrška i to što sada zrelije procenjujem ljude. Niste me nikad napustili i bili ste uz mene sve vreme. Zbog toga ću se suočiti sa svime što me čeka.

Posebno se zahvaljujem svojim prijateljima, porodici i posebno ocu, kompletnom timu Aprilije, Masimu Rivoli i svim sonzorima koji me nisu napustil. Zahvaljujem i advokatu Antoniju de Rensisu, koji je bio uz mene kao otac. Večno ću vam biti zahvalan“.