Bez duplih vikenda u Moto GP šampionatu

Moto GP 15. apr 202012:55 > 12:58
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Prvi čovek Dorne Sports, koja vodi Moto GP šampionat, Karmelo Espeleta rekao je da ne postoji mogućnost da se voze po dve trke tokom jednog trkačkog vikenda ukoliko sezona krene kasnije ove godine.

Pandemija koronavirusa širom sveta dovela je do odlaganja ili otkazivanja prvih osam trka ovogodišnjeg šampionata, a izvesno je svakako da bi sezona najranije mogla da počne sredinom juna.

Povezano

Od otkazivanja Velike nagrade Katara u kraljevskoj klasi, Dorna i Svetska motociklistička federacija su razmatrale više opcija oko toga kako će kalendar izgledati, a jedna od opcija bilo je prebacivanje na raniji format Svetskog superbajk šampionata. Po njemu bi se vozile po dve trke svakog trkačkog vikenda, subotom i nedeljom, međutim, Espeleta je istakao da to u slučaju Svetskog šampionata u motociklizmu nije moguće.

Ta mogućnost nama nije od koristi. Promoteri su već pod velikim stresom, sigurno neće platiti da imamo dve trke, niti će to uraditi vlasnici televizijskih prava“, istakao je Espeleta.

Još jedan od razloga zašto održavanje duplih vikenda ne bi bilo moguće jesu i ugovori koji šampionat ima sa stazama. Drugi je tehnička strana jer je ona u skladu sa time da se vozi jedna trka u trajanju od 45 minuta.

Od otkazivanja Velike nagrade Španije, koja je bila zakazana za početak maja, Dorna je prestala da objavljuje nove verzije kalendare pošto se situacija oko koronavirusa stalno menja. Espeleta je nedavno rekao da bi bio srećan ukoliko bi deset trka bilo voženo ove sezone, iako su mnogi iskazali zabrinutost da li će biti moguće naći toliko zemalja gde će trke moći da bude održane.