Elijas: Rosi mi nikada neće oprostiti Eštoril 2006.

Moto GP 18. apr. 202016:15 > 16:20
Podeli:
Andrew Wong/Getty Images

Španski motociklista Tonije Elijas rekao je da devetostruki svetski šampion Valentino Rosi i više od 13 godina kasnije nije zaboravio šta se desilo na sada već legendarnoj Velikoj nagradi Portugala.

Elijas je tada u borbi za trijumf za dve hiljaditinke pobedio ’Doktora’, što ga je jedna od stvari koja ga je koštala titule 2006. godine. Pet bodova je razlika između pobednika i drugoplasiranog, a upravo tolika je bila Rosijeva razlika u odnosu na Nikija Hejdena na kraju sezone, pošto izleteo sa staze na poslednjoj trci u Valensiji.

Povezano

Za Elijasa, koji se sada takmiči u Sjedinjenim Državama, to je bio jedini trijumf u kraljevskoj klasi. Španac je svoje najveće uspehe ostvario u Moto2 kategoriji, u kojoj je došao do titule 2010. godine.

Kada sretnem Valentina, a viđam ga svake godine u Ostinu, shvatam da mi još nije oprostio. To je prošlost, vreme je da budemo prijatelji, ali to nije moguće, on je toliko takmičarski nastrojen i nikada mi neće oprostiti“, rekao je Elijas za španski DAZN, „Za mene je baš suprotno, pobedio sam ga jednog dana, ali sam ga smatrao najboljim svih vremena do nedavno, pošto je sada Mark Markes najbolji i mislim da će ga nadmašiti“.

Elijas je u kraljevskoj klasi još četiri puta bio na podijumu, a njegova pobeda u Eštorilu bila je poslednja za privatni tim pre trijumfa Džeka Milera u Asenu skoro deset godina kasnije.

Vozač privatnog tima nikada neće osvojiti titulu, to je politika. To nije moguće, to ne odgovara sponzorima fabričkih timova. Čak i da fabrika potpiše ugovor sa vama i da vam isti materijal, neće se desiti. Sve to sam ja proživeo. Jednog dana će se Kal Kračlou povući i moći će da priča, kao ja sada, i objasniće jer nikada neće imati motor kakav je fabrički“, istakao je Elijas.