"Dorna nam nije davala lažnu nadu, trkaćemo se u julu!"

Podeli:
sport klub

LCR Honda je jedan od najvećih privatnih timova u Moto GP šampionata koji trpe najveće posledice odlaganja sezone zbog pandemije koronavirusa. To ne znači da fabričke ekipe nisu pogođene, naprotiv, već se one drugačije finansiraju.

Italijanski tim vodi Lučio Čekinelo, bivši motociklista, koji je tokom karijere ostvario sedam trijumfa u klasi do 125 kubika, a od 1996. godine LCR je važan deo Svetskog šampionata u motociklizmu. Tim se prvo takmičio u nižim kategorijama, da bi 2006. godine ušao u kraljevsku klasu, u kojoj je najbolje rezultate beleži poslednjih godina, tačnije u poslednje četiri. Za to je zaslužan Kal Kračlou, koji je timu doneo četiri pobede, od kojih su neke bile istinske neverovatne, a on je i dalje tu, zajedno sa Takakijem Nakagamijem.

Povezano

Čekinela smo ’uhvatili’ u bazi tima, gde je proveo kompletan period otkako se 13. marta vratio sa MotoE testiranja u Heresu. Sa ostalim članovima tima komunicira putem onlajn sastanaka, zanima se time što popravlja razne stvari u radionici, dok, kako kaže, željno iščekuje povratak na stazu. U ekskluzivnom intervjuu Lučio nam je otkrio šta misli da li je Dorna reagovala kako treba u trenutku kada je nastupila kriza, kako bi sezona mogla da izgleda, a takođe je i otkrio šta to zanimljivo sprema zajedno sa svojim timom.

Trenutno smo zauzeti zauzeti kreiranjem knjige jer je svake godine pravimo za sponzore. Naravno, ove godine, pošto se ne trkamo, nemamo nove fotografije da bismo napravili novu, ali, iskreno, a ovo je mala tajna, radim na knjizi kojom ćemo obeležiti našu 25. godišnjicu koja će biti u januaru 2021. godine“, rekao je Čekinelo na početku razgovora za Sport Klub.

Italijan je u stalnom kontaktu sa svojim vozačima, što nije nimalo lako s obzirom na to da se nalaze na potpuno drugim stranama planete. Po njegovim rečima, i Kračlou i Nakagami vredno rade da bi bili u formi kada sezona počne, posebno zbog povreda koje su imali poslednjih godina, i dobro se drže.

Mirco Lazzari gp/Getty Images

U ovom trenutku mi je jedan vozač u Japanu, što je druga vremenska zona u odnosu na Evropu, a drugi, Kal, zapravo živi u San Dijegu, u Kaliforniji, što je takođe potpuno drugačija vremenska zona. Recimo da bih mogao da ostanem budan 24 sata da bih mogao da komuniciram sa ljudima u Evropi, u Japanu, ali i u Kaliforniji. Ali, zabavno je, u kontaktu smo stalno, svake nedelje“, istakao je Čekinelo i dodao, „Vozači u ovom trenutku nastavljaju sa treninzima, praktično su nastavili sa programom koji su imali tokom zime. Kao što znate Kal gaji veliku strast prema biciklizmu, Takaki se vredno bavi gimnastikom. Takođe, postoje vežbe koje obojica rade kod kuće. Nije poenta da mišići budu jači, više je potrebno da mogu da izdrže trajanje trke. Obojica su zreli, Taka posebno radi na oporavku ramena, dok se Kal trudi da mu desni članak bude u pokretu stalno. Kada se vratimo na stazu, naravno, biće potrebno nekoliko nedelja za ulazak u formu jer kada se ne trkate na MotoGP motoru treba vam vremena da se vratite na taj nivo. Ipak, smatram da uz njihovo iskustvo, jer nisu početnici, mogu da budu jednako brzi kao ostali vozači“. 

Pošto je i sâm bio motociklista, Čekinelo je i te kako pozvan da odgovori na pitanje da li se seća pauze koja je trajala toliko dugo. Ako se izuzmu testiranja između dve sezone, ona traje od druge polovine novembra.

Sećam se da je u prošlosti bila duža pauza nego sada jer smo ranije završavali sa trkanjem u oktobru, a vraćali smo mu se u aprilu. Pauza je bila poprilično duga, ali smo nastavljali sa testiranjima tokom zime, u novembru, decembru, februaru. Ovoga puta, recimo, sada nas barem dva meseca dele od trkanja, a ako ne računamo testiranja u Maleziji i Kataru ovo je definitivno najduži period čekanja koji smo ikada imali. S druge strane, ako uzmemo u obzir da smo bili na stazi u februaru, početkom i krajem, to su dva i po meseca bez trkanja, što smo imali u prošlosti, ali će pauza biti duža jer ćemo se najverovatnije vratiti sredinom jula. Biće to veoma duga pauza i svi jedva čekamo da se vratimo na stazu“, naglašava Čekinelo.

Mirco Lazzari gp/Getty Images

Sadašnji plan je da sezona u Moto GP šampionatu počne dvema trkama u Heresu 19. i 26. jula, a potom će se voziti u Češkoj i Austriji. U planu su trke na preostalim španskim stazama, kao i u Mizanu, a na pitanje šta misli kako će izgledati ovogodišnji šampionat, prvi čovek LCR Honde je rekao:

Teško je predvideti kada ćemo se vratiti trkanju, to je nešto na čemu Dorna vredno radi zajedno sa lokalnom organizatorima. Postoji velika nada da bismo mogli da se trkamo u julu, počevši sredinom meseca u Heresu, a potom u Brnu, Austriji i Mizanu, uz još nekoliko trka u Španiji, a nadamo se da će možda biti nekih prekookeanskih trka kao što su Katar ili Malezija. Nikad se ne zna, ja se i dalje nadam da će do kraja ove godine situacija sa virusom biti više pod kontrolom i da ćemo moći da se trkamo na drugim kontinentima“, istakao je Čekinelo i nastavio, „Verujem da postoji 70 odsto šanse da ćemo se vratiti na stazu sredinom jula, a velika je verovatnoća da ćemo moći da imamo između osam i deset trka zbog mogućnosti da se više trka održi na istoj stazi. Naravno, sve zavisi od razvoja situacije sa pandemijom, ali treba da nastavimo pozitivno da razmišljamo“.

Pošto još nije 100 odsto sigurno da će sezone biti, iako se svi tome nadaju, logično je i pitanje koja su najvažnija pitanja kojima se treba pozabaviti u slučaju njenog otkazivanja.

U slučaju da sezona bude otkazana, mislim da to, naravno, neće biti dobro za sve nas, a s druge strane pokušaćemo da jednostavno ’zamrznemo’ sadašnje ugovore i odložimo ih za narednu sezonu. Jer, ne bi bilo fer da se ponovo bavimo sponzorskim ugovorima, ako se ne budemo trkali i ne budemo dobili novac. Naravno, glavni izazov će biti nastaviti sa preživljavanjem tokom ove godine bez prihoda od sponzora, a to će biti moguće samo ako Dorna nastavi da nas podržava time što nam unapred isplaćuje godišnje nadoknade i doprinose, što će nekako biti podmireno i izbalansirano doprinosima za naredne godine. Nismo još razgovarali sa Dornom o toj mogućnosti, pa u slučaju da ne bude trka ove sezone mislim da već imaju plan. Da, biće teško za sve nas, ali moramo se držimo, ali sam pozitivna osoba i mislim i nadam se da ćemo se sredinom jula vratiti na stazu i trkati“, kaže Čekinelo.

Đorđe Krstić

Čekinelo ističe da je izuzetno zadovoljan kako je Dorna reagovala u trenutku kada je postalo jasno da će pandemija koronavirusa paralisati ceo svet, posebno jer nijednog trenutka nije davala lažnu nadu.

Karmelo Espeleta je odradio odličan posao jer je lično u kontaktu sa nama praktično svake nedelje. Takođe, razgovarao je sa deoničarima Dorne o problemima i pokušao da nađe način da pomogne ekipama u Moto3, Moto2 i timovima kraljevske klase da prežive. Dorna nije imala nikakve lude objave, nije davala lažnu nadu. Sve je odrađeno veoma dobro po mom mišljenju. Oko svega su se dobro postarali, takođe, Dorna je odradila veliki posao sa lokalnim organizatorima, bila je u kontaktu sa njima i pokušala da ih ubedi da ostanu u kalendaru, da se trke odlože, a potom razmotre mogućnost njihovog održavanja bez prisustva publike. To je nešto neverovatno, to što je Dorna uradila do sada i siguran sam da niko neće biti razočaran njima, mislim na čelnike“, ističe Čekinelo.

Odlaganje početka sezone već uveliko utiče na tržište vozača, pošto većini ugovori ističu na kraju ove sezone. LCR po tom pitanju mnogo zavisi od planova Honde, a Čekinelo kaže da će biti doneti pravu odluku.

Tržište vozača je veoma čudno ove godine jer timovi moraju da donesu važne odluke vođeni predviđanjima, ne činjenicama, pravim rezultatima na trkama. Teško je doneti pravu odluku za sve jer, da, mogu da zamislim sebe u toj poziciji. Imamo Kala i Taku, obojica sada imaju ugovor na po jednu sezonu sa Hondom. Oni su vozači pod ugovorom sa Hondom, a ona mora da donese odluku o njihovoj budućnosti, bez da je videla kakve rezultate imati na novom motoru. Koliko ja znam, Dukati tek treba da odluči o vozačkoj postavi, u svim svojim timovima. Aprilija takođe, definitivno, kao i LCR, verujem i KTM, mislim da nisu još nisu obnovili ugovor sa Polom Espargarom. Postoji i dalje tržište, mesta koja treba da budu popunjena, i dalje je aktivno, ali mislim da će sve biti odloženo, da će najverovatnije julu sve biti definisano, ne ranije“, naglasio je Čekinelo.

Mirco Lazzari gp/Getty Images

Ako sezona počne, Čekinelo nam je otkrio koji će biti realni ciljevi LCR Honda.

Cilj tima LCR će biti isti, praktično plasman među prvih pet sa Kalom Kračlouom, prvih deset sa Takom Nakagamijem. Rekao bih čak i Top3 sa Kalom i Top8 sa Takom, ali želim da ostanem na zemlji jer je konkurencija izuzetno jaka i teška“, istakao je Italijan.

Za kraj, na pitanje čemu se najviše raduje osim trkanju kada se život vrati u normalu, Lučio je rekao:

Mislim da niko nije mogao da očekuje tako katastrofalnu situaciju koju je izazvao jedan virus. Čovečanstvo i vlade su pretrpele lekciju o tome koliko je delikatna naša okolina i koliko je važno poštovati je. Radujem se tome da kada situacija sa pandemijom bude rešena imam bolji svet u smislu da bude potencijalno čistiji, sa sanitarne strane efikasniji, moguće da se nađu bolja rešenja oko obnavljanja energije jer nam je potrebno da shvatimo da živimo na ovoj planeti i da je ona jedino mesto na kojem to možemo“.

Kompletan intervju sa Lučiom Čekinelom možete da pogledate u pratećem videu.