’Manijak’ se žali, WADA takođe – traži veću kaznu

Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Italijanski motociklista Andrea Janone podneo je žalbu na jednoipogodišnju suspenziju zbog dopinga pred Sudom za arbitražu u sportu, ali mu preti još duža kazna ako žalba Svetske antidoping agencije bude uspešna.

Vozač Aprilije je bio pozitivan na zabranjeni steroid drostanolon tokom trkačkog vikenda za Veliku nagradu Malezije u novembru prošle godine. Svetska motociklistička federacija ga je kaznila na 18 meseci, a suspenzija bi trebalo da mu istekne 16. juna 2021. godine.

Povezano

Janone, koji ima ugovor sa Aprilijom do kraja ove godine, branio se time da je zabranjenu supstancu u organizam uneo slučajno, kroz kontaminirano meso. Njegova odbrana je delimično prihvaćena, a ne kompletno zato što sportisti imaju obavezu da budu oprezni oko svega što konzumiraju.

Italijan u svojoj žalbi traži da se suspenzija poništi, dok je Svetska antidoping agencija zatražila da mu se kazna produži do četiri godine. Za sada nema informacija kada bi saslušanje po pitanju obe žalbe.

Uprkos suspenziji, Janone je i dalje vozač Aprilije, ali je izvesno da će ga u timu zameniti Bredli Smit kada sezona počne ukoliko se ceo slučaj ne razreši dobro po njega u narednih nekoliko nedelja. Za sada nije još zvanično potvrđeno, ali bi Moto GP šampionat trebalo da startuje dvema trkama u Heresu u drugoj polovini jula.