MotoGP sezona bez Muđela

Moto GP 10. jun 202013:55 > 13:56
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Na zvaničnom sajtu MotoGP šampionata je objavljeno da ove sezone neće biti Velike nagrade Italije na kultnoj stazi u Muđelu.

Zvuči neverovatno ali posle 30 godina tradicije staza u Toskani neće biti poprište Velike nagrade Italije. Taj događaj je otkazan zbog pandemije koronavirusa. Trka je najpre bila pomerena, i čekalo se da se nađe adekvatan termin što na kraju izleda nije moguće.

Iako je postajao zajednički napor da nađemo rešenje nemoguće je napraviti događaj koji bi ugostio navijače, takođe je bilo poteškoća u ovoj nikad viđenoj situaciji i to nam nije dozvolilo da nađemo novi datum za Veliku nagradu Italije. Hvala navijačima koji su nas podržavali i ohrabrivali ovih meseci i pozivam ih na trku 2021. godine„, rekao je direktor staze Paolo Pioli.

Teškog srca moramo da objavimo otkazivanje Muđela. Nažalost nismo mogli da nađemo rešenje sa aspekta logistike i organizacije koji su u problemu zbog pandemije i u novom kalendaru nije bilo mesta za Muđelo. Veliki je gubitak Muđelo je jedna od najdivnijih staza na svetu i ponosni smo što to nazivamo domom Velike nagrade Italije„, rekao je šef Dorne Karmelo Espeleta.

Trka u Muđelu je inače svake godine poseban spektakl zbog toga što se veliki broj naročito italijanskih navijača okupi na stazi. Redovno su tribine ofarbane žutom bojom u znak podrške Valentinu Rosiju dok navijače ima i Dukati. Prethodne sezone je u Muđelu slavio Danilo Petrući baš na motociklu italijanskog proizvođača dok je godinu dana pre toga isti tim ostvario dvostruku pobedu sa Lorencom i Doviciozom.