Kvartararo: Nisam mogao ni mamu da poljubim…

Podeli:
REUTERS/Jon Nazca

Vozač Petronas Jamahe Fabio Kvartararo rekao je da se čudno osećao jer nije mogao da proslavi svoje prve dve pobede u kraljevskoj klasi.

Mladi Francuz je imao start sezone iz snova, pošto je slavio na obe trke koje su vožene u Heresu, posle duge pauze zbog pandemije koronavirusa. Moto GP šampionat se nastavlja predstojećeg vikenda Velikom nagradom Češke u Brnu.

Povezano

Heres je staza koja nam je više odgovarala, ali što se mene tiče Jamaha na svim stazama dobro funkcioniše. Ovde ima mnogo pravaca i uspona, ali i krivina, nedostaje nam snaga, mada ne možemo da imamo sve. Zadržaćemo isti pristup i do trke ćemo raditi na ritmu“, rekao je Kvartararo, a potom se osvrnuo na povratak kući posle Heresa, „Posle pobeda uvek proslavljate, ali je bilo čudno jer kada sam došao kući ni sa kim se nisam video, stalno sam nosio masku, nisam mogao ni mamu da poljubim. Bio sam malo uplašen pošto je jedan od vozača u Formuli 1 (Serhio Peres) bio pozitivan, ali sam se trudio da budem bezbedan. Sada smo, srećom, ovde i možemo da se fokusiramo na trkanje“.

Kvartararo je imao strmoglav put do kraljevske klase u kojoj je potpuno zasijao, iako su mnogi očekivali velike stvari od njega u nižim kategorijama. Na pitanje da li se nekad pitao da li će uopšte ikada stići do najjače kategorije, vozač Petronas Jamahe je odgovorio:

Najgori osećaj sam imao u Argentini 2018, kada sam bio 28. Pitao sam se šta radim, ali sam od tada promenio razmišljanje. Otišao sam kod psihologa i napredovao sam do svoje prve pobede na ’Katalunji’ nekoliko meseci kasnije. Taj trenutak je bio izuzetno važan u mom životu, jeste jedan od najgorih, ali me je naterao da naučim nešto za budućnost. Bilo je dobro iskusiti to“.

Pored Kvartararovih pobeda, sam početak sezone je obeležila i povreda Marka Markesa, zbog koje se ne zna kada će se osmostruki svetski šampion vratiti na stazu. Francuz kaže da je njegov pristup isti bio Markes na stazi ili ne.

REUTERS/Jon Nazca

Svi smo započeli sezonu sa nula bodova i spremni, ali ovo je sport u kojem se rizikuje, svi mogu da se povrede. Isto je sa Markom ili bez njega, morate da se borite za ono što hoćete“, rekao je Kvartararo, a potom se osvrnuo na borbu za titulu, „Tek je treća trka, idem jednu po jednu. Nikada nisam bio u ovoj situaciji, ali svakako ne treba razmišljati o tituli na trećoj trci. Pritisak je u redu, želim da nastavim dalje. Osećam da imamo potencijal da se borimo za podijume i pobede, ali o tituli ne razmišljam“.

Kvartararov glavni rival na prve dve trke bio je njegov budući timski kolega u fabričkom timu Jamahe Maverik Vinjales, koji je zadovoljan učinjenim.

„Osećam se fantastično. Nas cilj je bio da budemo na podijumu, a sada ćemo voziti na stazama koje volim – u Brnu i Austriji. Uvek imamo dobru priliku, idemo trku po trku, trudićemo se da damo svoj maksimum“, naglasio je Vinjales, koji nije zabrinut što je već koristio svih pet pogonskih jedinica koje ima na raspolaganju ove sezone, „Samouvereni smo, imamo potencijal, mirni smo. Moramo da radimo najbolje što možemo i da budemo brzi kao i u Heresu. Nisam zabrinut, imamo jake strane, nedostaje nam maksimalna brzina, ali uspevamo to da nadomestimo“.

Španac je istakao da je Markesovo odsustvo nešto što svi moraju da prihvate, a da on zna šta mu je cilj.

Teško je pobediti Marka. I bez njega će biti zanimljivo, ali svi želimo da pobedimo sve. Ove sezone je tako, moramo to da prihvatimo, moramo da budemo brzi, da budemo na podijumu i da se borimo na svakoj trci“, rekao je Vinjales.

Akciju iz Brna od petka do nedelje možete da pratite na Sport Klubu 3.