Vinjales za SK: Ranije sam sve hteo sam

Podeli:
Monster Energy

Vozač Jamahe Maverik Vinjales rekao je da je mnogo promenio pristup u odnosu na početak karijere i da je shvatio da mora više da se oslanja na ljude oko sebe.

Španac je još 2011. godine debitovao u Svetskom šampionatu, 2013. je osvojio titulu u Moto2 kategoriji, a dve sezone kasnije je stigao u kraljevsku klasu. U prve dve sezone je branio boje Suzukija, kojem je na Velikoj nagradi 2016. doneo prvi trijumf posle više od devet godina, a potom je usledio njegov prelazak u Jamahu. Od tada se šest puta našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, a trenutno drži drugo mesto u generalnom plasmanu Moto GP šampionata, posle dva druga mesta na trkama u Heresu.

Povezano

Mnogo sam promenuo pristup što se tiče tima. Više radimo kao tim, ranije sam više želeo da radim sam, pokušavao sam da sve radim sam, ali sam to promenio. Podelio sam odgovornost na ljude oko sebe, a ja sam pokušavam da radim više, da bolje objašnjavam neke stvari, da bismo svi zajedno imali poverenja jedni u druge i to je najvažnije. Od prošle godine radimo veoma dobro, posebno od sredine, i napredujemo. Idemo korak po korak po pitanju samopouzdanja i iz trke u trku se osećam sve bolje. Izgleda da sam na svakoj trci sve bolji kada pogledamo recimo poslednjih 10, a to je najvažnije“, rekao je Vinjales na pitanje Sport Kluba tokom virtuelnog ’okruglog stola’ koji je organizovao Monster Enerdži, glavni sponzor Velike nagrade Češke, treće trke ove sezone.

Pitanje koje je upućeno Vinjalesu svodilo se na to koliko se promenio u odnosu na početak svoje karijere, a pored Sport Kluba na tom ’okruglom stolu’ učestvovalo je još nekoliko novinara. 25-godišnji Španac je potom objasnio da je promena jednostavno neophodna da bi bio sve bolji i bolji.

Monster Energy

Iz godine u godinu moramo da razmišljamo o tome šta nam je potrebno da bismo bili jasni kandidati za titulu. Napravili smo određene promene u timu, pokušavamo da razumemo da li možemo da izvučemo više od našeg potencijala nego što pokazujemo sada, a malo po malo sve sam više samouveren, više verujem u svoj tim, a to je najvažnije. Atmosfera je neverovatna, nikada nisam tako nešto doživeo, imamo harmoniju i možemo da radimo kako treba. Odmah se bavimo problemima, tražimo jasne odgovore i rešenja“, naglašava Vinjales.

Vinjales je istakao da se ne zanosi borbom za titulu, posebno zbog odsustva Marka Markesa do daljeg, i da mu je jasno šta je njegov posao.

Postoji mogućnost za osvajanje titule, imamo 10 bodova zaostatka, ali tek je treća trka. Moramo da budemo koncentrisani, da budemo čvrsto na zemlji, da razumemo na čemu moramo da radimo. Treba da budemo mirni, sezona je kraća, ali svakako nas čeka mnogo trka. Na nama je da budemo pametni i to je najvažnije, tim radi veoma dobro, sve ide kako treba“, otkriva Španac.

Monster Energy

Iako je pod velikim pritiskom, posebno zbog činjenice da je vozač privatne Petronas Jamahe Fabio Kvartararo trijumfovao na prve dve trke sezone, a naredne će mu biti timski kolega, Vinjales kaže da uspeva da uživa.

Da budem iskren, mnogo uživam, u svakom krugu. Promenio sam pristup, ranije sam vršio pritisak sam na sebe da moram da budem uvek prvi, ali nekad to zaista nije moguće jer ne zavisi od vas samih. Zahtevan je sport, ali smo uvek među prvih tri, uživam svakako. Kada sam pod pritiskom čini mi se da vozim dobro, ali je vreme da uživam i shvatim kako mogu da budem brži i imam dobre trke“, rekao je Vinjales.

Vinjales je prvog dana akcije u Brnu imao ukupno peto vreme i bio je 166 hiljaditinki iza Kvartarara. Akcija za Veliku nagradu Češke nastavlja se u subotu, a sve treninge, kvalifikacije i trke možete da pratite na Sport Klubu 1.