Zarko: Iznenađen sam, imam ritam, ali ne za pobedu

Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Francuski motociklista Žoan Zarko rekao je da je bio iznenađen osvajanjem pol pozicije pred Veliku nagradu Češke, iako je od početka trkačkog vikenda znao da ima dobar ritam.

Vozač Avintije je u Brnu došao do prve pol pozicije posle više od dve godine, pošto je napravio veliko iznenađenje pobedivši svog sunarodnika Fabija Kvartarara za tri desetinke u kvalifikacijama. Njima dvojici će se u prvom redu na startu trke, u nedelju od 14 časova, uz direktan prenos na Sport Klubu 3, pridružiti Kvartararov timski kolega iz Petronas Jamahe Franko Morbideli.

Povezano

Sjajan je osećaj. Video sam vreme i bio sam iznenađen, posebno jer je bila velika razlika u odnosu na početak kvalifikacija. Mislio sam da mogu do dobre pozicije, imao sam još jedan krug, ali sam mislio da ne mogu više jer sam iskoristio gume. Velika je razlika između prvih i ostalih krugova, vremena se ne poboljšavaju na ovoj stazi i zato je važno iskoristiti pneumatike na pravi način. Tim mi je pokazao da sam prvi, ali sam mislio da će neko napredovati i nadmašiti me. Presrećan sam, ali i iznenađen koliko napredujem. Nivo na kojem sam na putu učenja je bolji od onoga što sam mogao da očekujem“, istakao je Zarko.

Zarko je na prve dve trke ove sezone, koje su vožene u Heresu, zauzeo 11. i deveto mesto, pred nedeljne okršaje zna šta mu je cilj.

Ritam za trku mi je bolji nego na prethodnim, ali ne za pobedu. Uslovi su drugačiji, želim da se što duže borim za podijum i budem među prvih pet. Za nivo na kojem sam sada to će biti veliki rezultat“, naglasio je Zarko.

Na pitanje da li dobar rezultat u Brnu može da mu pomogne da bude u boljoj poziciji da se bori za mesto u fabričkom timu Dukatija, pošto pregovori italijanskog tima i Andree Dovicioza ne napreduju, Francuz je odgovorio:

Cilj mi je da imam dobro mesto u Dukatiju, ali da prvenstveno ove godine dobro radim. Izgubio sam korak zbog svega što se dešavalo, ali zahvaljujući Dukatiju mogu da vratim osećaj. Ponekad možemo da budemo iznenađenje, ali ne samo u kvalifikacijama. Prvo moram da odradim dobar posao, napredujem, da odradim neke male stvari i rezultati će doći, a onda ćemo videti gde sam u Dukatiju. Ali, zbog svega onoga što su uradili za mene od novembra do sada jasno je da želim da ostanem uz Dukati, osećam se dobro i verujem da mogu više. Verujem da i oni to očekuju, ali da prvo žele da vide kako ću se pokazati u trci“.