Morbideli: Podijum – injekcija radosti

Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Petronasa Franko Morbideli izjavio je da je presrećan jer je konačno došao do svog prvog podijuma na Velikoj nagradi Češke.

Italijan je vodio tokom većeg dela trke u Brnu, ali ga je u drugoj polovini sustigao i pretekao Bred Binder koji vozi za KTM i morao je da se zadovolji drugom pozicijom. Za Morbidelija je to bio ukupno 22. podijum u karijeri, a sve prethodne je ostvario u Moto2 kategoriji, u kojoj je osvojio titulu 2017. godine.

Povezano

Presrećan sam zbog podijuma. Čestitam Bredu, odradio je fantastičan posao, bio je odličan tokom trke, posebno u drugom delu. Tokom prve polovine sam ja pokušavao da održavam ritam koliko sam mogao, dao sam sve od sebe, ali sam se posle 10 krugova mučio sa pneumaticima. Od tada sam pokušavao da dovedem motor do cilja, da dođem do podijuma, a ovo je injekcija radosti za mene i sve u timu“, naglasio je Morbideli

Morbideli je ponovio da je promenio pristup u pripremama za trku, posebno van staze, što je i donelo rezultate.

Prošla sezona je bila teška, ali i dobra, samo sam mislio da ću biti bolji. Umesto toga je Fabio bio veoma dobro i ja sam sebi rekao da ne želim da nastavim tako, pa da se sve to ponovi. Zato sam počeo da radim više i bolje, želeo sam da budem ozbiljniji i profesionalniji, a rezultati su se videli već tokom testiranja jer sam bio brži. Da sam u Heresu startovao sa bolje pozicije možda bih imao bolje rezultate, ali smo ovde od početka bili veoma dobri. Nadam se da sam napravio korak, da ću moći to da kažem sa sigurnošću uskoro, ali sezona je takva, imate uspone i padove, biće najvažnije izvući maksimum“, istakao je italijanski motociklista.

Vrlo brzo posle prolaska kroz cilj, Morbideli je svoj najbolji rezultat proslavio sa Valentinom Rosijem, u čijoj Akademiji je bio prvi polaznik, a pridružili su im se i ostali vozači.

Ovde sam najviše zbog Valentina jer je verovao u mene kada sam bio niko. Znam da je to čudno jer se borimo jedan protiv drugog, ali kada se trka završi on je moj prijatelj, kao stariji brat mi je. Posle trke sam hteo prvo da zagrlim njega i ostale vozače i oni su svi bili tu. Bio je to sjajan trenutak“, rekao je Morbideli.

Morbideli je prvu sezonu u kraljevskoj klasi proveo na Hondi, a potom se prebacio na Jamahu, što je šef Petronasa Vilko Zilenberg jednom prilikom okarakterisao kao otežavajuću okolnost za njega. Italijanski motociklista nije baš saglasan sa time.

Da, vozio sam Hondu, posle sam prešao na Jamahu, drugačiji su to motori, ali dobri za vožnju. Ne mislim da sam morao nešto da promenim u odnosu na vreme na Hondi, već jednostavno nisam bio brz. Morao sam da radim na stilu, vožnji, a posebno onome van staze, ipak sam ja delom Brazilac“, otkrio je Morbideli.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se već narednog vikenda Velikom nagradom Austrije na stazi „Red Bul ring“, uz direktne prenose na Sport Klubu.