Zarko: Binder i KTM? Svako je na pravom mestu

Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Avintije Žoan Zarko rekao je da ne žali zbog svoje odluke da napusti KTM pre godinu dana, iako je Bred Binder na Velikoj nagradi Češke doneo austrijskom timu prvi trijumf u Moto GP šampionatu.

Južnoafrikanac je ostvario senzacionalnu pobeedu na svojoj trećoj trci u kraljevskoj klasi, i to pošto je mesto u timu dobio zahvaljujući Zarkovom odlasku. Francuz je pre godinu dana, baš posle trke u Brnu, obavestio tim da želi da ga napusti godinu dana po isteku ugovora, potom je vozio nekoliko trka za LCR Hondu kao zamena za povređenog Takakija Nakagamija, pre nego što je našao mesto u Avintiji.

Povezano

Zarko je u subotu došao do pol pozicije u Brnu, a dan kasnije je stigao do podijuma, iza Bindera i Franka Morbidelija na Petronas Jamahi. I to je uspeo uprkos kazni za incident sa svojim bivšim timskim kolegom Polom Espargarom, koji je posle kontakta izleteo sa staze.

Pokušao sam da povedem, ali sam loše startovao. Borio sam se sa drugim vozačima i nisam mogao da pratim Franka. Bilo je izuzetno komplikovano, nisam mogao da se odvojim, borio sam se sa Bredom i Polom, koji je napravio nekoliko grešaka. Otišao je široko, a ja sam imao odličnu brzinu u krivini i pokušavao sam da sustignem Fabija, mislim da me nije video i došlo je do kontakta. Plašio sam se kazne jer znam kakva su sada pravila, ali nije stizalo nikakvo obaveštenje, pa sam pretekao Fabija. Kada sam dobio kaznu mislio sam da ću izgubiti nekoliko pozicija i da će biti teško doći do podijuma, ali me srećom niko nije pretekao. Pokušavao sam da sustignem Franka, ali je Rins bio sjajan u finišu, srećom pa sam uspeo da mu ’zatvorim vrata’ i dođem do podijuma“, naglasio je Zarko.


Uprkos načinu na koji su se rastali prošle godine, Zarko je iskazao da je srećan zbog onoga što su Binder i KTM postigli.

Srećan sam zbog njih. Bred radi ono što ja nisam mogao, napravio je veliki korak napred. Stigao je otvorenog uma i to je pomoglo da se odradi dobar posao. Bio je jak već u Heresu, a mi smo imali sreće jer je izleteo tada, mogao je i do podijuma. Sada je imao prednost i pobedio je. Srećan sam i zbog sebe i zbog njega, u Avintiji, na Dukatiju se osećam bolje, verujem da mogu da vratim samopouzdanje i čini mi se da je svako na pravom mestu“, istakao je Zarko, koji je dodao i da je njegov moto „da je bolje da odustane, nego da bude loš“.

Naredna trka Moto GP šampionata vozi se već naredne nedelje za Veliku nagradu Austrije, uz direktne prenose na kanalima Sport Kluba od petka.