Olivera: Nema Marka, svi su osetili da mogu

Moto GP 23. avg. 202016:53 > 17:00
Podeli:
REUTERS/Lisi Niesner

Portugalski motociklista Migel Oliveira rekao je da je presrećan što se prvi put u karijeri našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja u kraljevskoj klasi, što je sanjao kao dete.

Vozač Teh3 KTM tima je zaslužan za pravu senzaciju na Velikoj nagradi Štajerske, pošto je na savršen način iskoristio borbu Džeka Milera i Pola Espargara ispred njega. U poslednjoj krivini pete trke sezone u Moto GP šampionatu njih dvojica su otišli široko, što je Oliveira iskoristio i pretekao ih.

Povezano

Na taj način, Oliveira je postao prvi portugalski pobednik u najjačoj kategoriji, a ujedno je svom timu doneo prvu pobedu u istoriji.

Poseban je osećaj, posebno jer sam pobedio na domaćem terenu za KTM. Odradili smo odličan posao tokom celog vikenda, srećan sam što mi je prekid trke dao drugu šansu, mogao sam da promenim pneumatike i to mi je omogućilo da se borim na vrhu. Stojim čvrsto na nogama, a u glavi sam presrećan“, rekao je Oliveira.

Pored ludog finiša, trku je obeležio incident koji je doveo do njenog prekida. Maveriku Vinjalesu nisu radile kočnice, zbog čega je skočio sa motora, koji je udario u zaštitnu ogradu i zapalio se, a na stazi je istaknuta crvena zastavica.

Ne možete da predvidite šta će se desiti tokom 12 krugova jer nismo morali da štedimo ni gume, ni gorivo. S te strane je to bila laka trka. Pol i Džek su bili jaki, ne mislim da sam mogao da ih preteknem čisto da je trka potrajala. Video sam kako se bore i znao sam da mogu da iskoristim to. Išao sam na bezbedno i pametno i napao“, naglasio je Oliveira.

Mladi Portugalac se potom osvrnuo na to da njegov put do prve pobede u kraljevskoj klasi nije bio lak, ali da je sebe kao dete zamišljao kao pobednika u Moto GP šampionatu.

Zamišljao sam sebe na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, čak i kada nisam bio ni blizu. To je bio proces, ali u ovom sportu je važno verovati u sebe. Sve se svodi na veru, kada sam imao 13 godina nisam znao da li ću uspeti, ali sam se zamišljao“, istakao je Oliveira i dodao, „Ništa mi nije bilo lako, ali sam vredno radio i uvek se borio. Prošla godina je bila proces učenja, posebno zbog povrede, bilo je bolno, a mentalno nisam bio na nivou na kojem sam hteo. Vratiti se posle toga i stići do ovoga je veliki korak, ali to nisam uradio sam. Imam sjajan tim, KTM i Teh3 su mi dali veliku podršku, hvala im što su verovali u mene i dali mi snagu da nastavim da radim“.

Od početka sezone kraljevska klasa je dobila trojicu novih pobednika, a na pitanje da li je još nešto uticalo na takav rasplet pored odsustva Marka Markesa, Oliveira je rekao:

REUTERS/Lisi Niesner

Kako Marka nema, svi su osetili da mogu da pobeđuju i dođu to titule, a svima je to i u glavama. Zbog toga nema jasnog favorita za titulu, ali još je i rano definisati ko se izdvojio. Nadam se da ćemo u narednih nekoliko trka videti ko je konstantan, ko je često na podijumu jer se sve svodi upravo na to“.

Drugoplasirani Miler istakao je da ne žali mnogo što nije pobedio, posebno jer je dao sve od sebe.

Pol je vozio sjajno, pratio sam ga devet krugova, ali nisam mogao više. Činilo mi se da će on pobediti i krivo mi je zbog njega, ali i drago zbog Migela. Iznenadio me je, mislio sam da se Pol i ja borimo, a zaista bih voleo da vidim vremena“, rekao je Miler i dodao da ne razmišlja o borbi za titulu, „Kada sam tako nešto poslednji put, izleteo sam sa staze, tako da ću nastaviti ovako. Austrija je dobra za nas, prošle godine smo se mučili u Mizanu, ali se nadam da ćemo nastaviti kao ovde. Posle slede dobre staze, na kojima uživo, a videćemo kakav je Portimao, liči na motokros stazu, a sigurno će Migel biti brz, pa ćemo svi njega pratiti“.

Espargaro nije bio rečit na konferenciji za medije, istakao je da je mogao do pobede, ali da ga je borba sa Milerom usporila.

Zadovoljan sam podijumom, a poslednji krug je bio kao u Moto3. U finišu sam bio spor zbog borbe, mogli smo do pobede, a sada je bilo suprotno u odnosu na prošlu nedelju. Tada sam ja izgubio mnogo posle prekida, a sada Mir, žao mi je zbog njega. Kada je trka nastavljena bilo je nemoguće boriti se i nije mogao do podijuma, kao ja na prošloj trci“, rekao je Espargaro.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom San Marina i Riminija 13. septembra.