Stoner: Nema pravog lidera u Markovom odsustvu

Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Dvostruki svetski šampion Kejsi Stoner rekao je da Moto GP šampionat ne može da dostigne sledeći nivo u odsustvu Marka Markesa.

Vozač Repsol Honde je van staze od prve trke ovogodišnjeg šampionata, kada je zadobio prelom ruke, a iako je pokušao da se vrati nedelju dana kasnije, morao je na drugu operaciju.

Njegov izostanak je doprineo tome da kraljevska klasa dobije nove pobednike, pošto su Fabio Kvartararo, Bred Binder i Migel Oliveira zabeležili prve trijumfe u karijeri. Međutim, iako je Markesov izostanak doveo do toga da sezona bude nepredvidiva, Stoner kaže da je suglasan sa ocenom da to umanjuje vrednost šampionata.

Mogao bih da započnem kontroverzu, ali sam suglasan. Iskreno, bez Marka nema pravog lidera. I to se vidi po rezultatima, tome ko stoji na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Mark je bio jasan vođa, odveo je šampionat na potpuno drugi nivo. Kada sam ja vozio, tu smo bili ja, Valentino, Horhe i Dani, mi smo bili pri vrhu. U ovom trenutku nema vozača koji to može da uradi, da pokaže šta bi trebalo da se radi svakog vikenda, da postoji neka konstantnost tokom sezone. Pošto je sezona zgusnuta, voze se po dve trke na svakoj stazi, vozači na neki način osećaju da ako ostvare pristojan rezultat jednog vikenda, sve će biti u redu naredne. Šampionat je drugačiji i to je promenilo situaciju”, naglasio je Stoner u podkastu “In the Fast Lane”.

Australijanac je istakao da rezultati Repsol Honde od Markesovog pada pokazuju koliki uticaj osmostruki svetski šampion ima, pošto je tim trenutno poslednji u generalnom plasmanu. Boje japanskog tima trenutno brane Aleks Markes i Štefan Bradl, koji je zamena za starijeg Markesa.

Iskreno mislim da na svakom motoru može da se pobedi. Svi su veoma slični, imaju drugačije jače strane i način na koji pronalaze brzinu. Velika razlika je što nema pravog vođe. Ako niste lider, onda pratite, a ako je tako morate da vidite nekoga kako radi nešto na motoru da biste verovali da možete da uspete. Nije to lako. Prošao sam kroz to u Dukatiju. Kada nisam bio tu, Dukati se zaista mučio. Ne kažem za sebe da sam vođa, ali nikada nisam gledao preko ograde i mislio da je tamo trava zelenija. Razmišljao sam da je to motor na kojem treba da radim i da postoji način na koji mogu da izvučem iz njega brzinu. I to je ono što Mark radi, ne razmišlja o ostatku. Samo brine o svom poslu, traženju brzine, a ljudi onda vide šta taj motor može i mogu da kažu: ‘ako on može to, mogu barem da se približim samom vrhu’. Bez Marka, Honda je izgubila put i ne pokazuje šta zapravo taj motor može”, istakao je Stoner.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se predstojećeg vikenda Velikom nagradom San Marina i Riminija, uz direktne prenose na Sport Klubu 3 od petka.