Devet godina bez Marka Simončelija

Moto GP 23. okt. 202015:52 > 15:56
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Na današnji dan pre devet godina na trci za Veliku nagradu Malezije Moto GP šampionata život je izgubio italijanski motociklista Marko Simončeli.

 Simončeli je poginuo u 25. godini, kada je na stazi „Sepang“ izgubio kontrolu nad svojim motociklom, koji nije hteo da pusti i vratio se na pistu. U njega su potom udarili Kolin Edvards i Valentino Rosi i nije mu bilo spasa.

Za mladog Italijana je to bila druga sezona u kraljevskoj klasi, u kojoj mu je najbolji rezultat bilo drugo mesto u Australiji, samo nedelju dana pre pogibije.

Simončeli je u Svetskom šampionatu debitovao na Velikoj nagradi Češke 2002. godine, vozeći Apriliju. Svoj najveći uspeh ostvario je 2008. godine, kada je na Đileri postao šampion u kategoriji do 250 kubika. Tokom karijere je startovao na 148 trka, ostvario je 14 pobeda i ukupno 31 podijum.

Bio je jedan od najvoljenijih vozača u šampionatu, a mnogi su ga smatrali pravim Rosijevim naslednikom. Nedugo posle pogibije, njegovo ime je ponela staza u Mizanu, na kojoj se vozi Velika nagrada San Marina, a njegova porodica je osnovala i fondaciju. Da prezime Simončeli ostane u Svetskom šampionatu postarao se njegov otac Paolo, čiji tim se od 2017. takmiči u Moto3 kategoriji.