Jamaha pod istragom, borba za titulu neizvesna

Moto GP 5. nov. 202018:17
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Ovogodišnji Moto GP šampionat mogao bi da bude odlučen van same staze već ovoga vikenda. Više različitih izvora tvrdi da je Jamaha pod istragom čiji bi ishod mogao da ima negativan uticaj na rezultate koje su na stazi ostvarili Fabio Kvartararo, Maverik Vinjales i Franko Morbideli.

Pozivajući se na više različitih izvora, Sajmon Paterson prenosi da je Jamaha pod istragom zbog navodnog korišćenja nedozvoljenih ventila na M1 motorima u prvoj trci sezone u Herezu.

Brojni mehanički problemi koje je Jamaha imala na toj trci prinudili su je da pravi korekcije. Jamaha je prvo primetila probleme sa spoljnom komponentom kada je Vinjales ostao bez snage u motoru tokom treninga, a sve se nastavilo na samoj trci kada su probleme imali Valentino Rosi i Franko Morbideli.

Izgleda da se istraga ne odnosi na kasnije korekcije već konkretno na ventile koji su korišteni tokom prve trke u Herezu.

Fabio Kvartararo je jedini vozač Jamahe koji u dosadašnjem toku šampionata nije imao problem sa gubljenjem snage motora.

Brojne su i spekulacije na temu šta bi moglo da se dogodi ako istraga pokaže da je Jamaha koristila nedozvoljene ventile, a najlogičnije je svakako da kazna bude izrečena u vidu oduzimanja bodova vozačima.

Kvartararo je trenutno drugi u generalnom plasmanu, sa 14 bodova manje od Đoana Mira sa 75 bodova na raspolaganju do kraja sezone. Vinjales na trećem mestu zaostaje za vodećim 19 bodova, Morbideli ima 25 bodova manje od Mira.

Portparol Jamahe potvrdio je da je izvesna istraga u toku, ali nije želeo da daje ikakve druge komentare.