Janone suspendovan na četiri godine!

Moto GP 10. nov. 202012:24 > 12:26
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Sud za sportsku arbitražu (CAS) objavio je u utorak odluku o žalbenom postupku italijanskom Moto GP vozača Andree Janonea, Svetske antidoping-agencije (WADA) i Svetske motociklističke federecije (FIM). Janoneu suspenzija produžena na četiri godine.

Posebne žalbe uložili su Andrea Janone i WADA protiv odluke Svetske motociklističke federacije od 31. marta 2020. godine. Disciplinska komisija FIM tada je donela odluku da je Andrea Janone prekršio anti-doping pravila i da je u njegovoj krvi otkriveno prisustvo Drostanolana, anaboličkog staroida koji je na listi zabranjenih supstanci WADA od 2019. godine. FIM je Janoneu tada izrekla suspenziju u trajanju od 18 meseci.

CAS je odbio žalbu koju je uložio Andrea Janone, ali je usvojio žalbu WADA i kazna Italijanu je sa 18 meseci produžena na četiri godine.

„Andrea Janone suspendovan je na period od četiri godine koji se računa od 17. decembra 2019. godine. Svi takmičarski rezultati koje je Andrea Janone zabeležio počevši od 1. novembra 2019. godine biće izbrisani“, navodi se u odluci Suda za sportsku arbitražu.

Janone je uzorak za doping kontrolu dao 3. novembra 2019. tokom trkačkog vikenda u Maleziji i tada je ustanovljeno prisustvo Drostanolona u njegovoj krvi.

Janone je u svojoj žalbi tvrdio da nije uzimao nikakve nedozvoljene supstance i da je za sve krivo meso koje je jeo, ali iz CAS tvrde da tokom žalbenog postupka Janone nije uspeo da dokaže svoje tvrdnje, čak ni da objasni o kakvoj vrsti mesa se tačno radi, ali nije uspeo ni da dokaže da nije svojom voljom uneo steroide u organizam.

Obzirom da je teret dokazivanja ovih pojedinosti na sportisti, a ne na strani koja tvrdi da je sportista napravio grešku CAS je doneo odluku da je Janone prekršio pravila i da se smatra da je to učinio sa namerom. Upravo zbog toga, kazna mu je produžena sa prvobitnih 18 meseci na četiri godine.