Morbideli: Sena je svetlost koja me vodi

Moto GP 15. nov. 202016:34 > 16:45
Podeli:
REUTERS/Albert Gea

Vozač Petronas Jamahe Franko Morbideli rekao je da je presrećan trijumfom na Velikoj nagradi Valensije, kao i da mu je krivo što je borba za titulu rešena, ali da je zadovoljan svojom pozicijom.

Italijan je vodio od starta do cilja na stazi „Rikardo Tormo“, uz izuzetak jednog kratkog trenutka u poslednjem krugu, kada ga je pretekao Džek Miler na Pramak Dukatiju. Njih dvojicu je na kraju delilo 93 hiljaditinki, a iako je napredovao do druge pozicije u šampionatu, Morbideli nije uspeo da odloži odluku o šampionu, pošto je vozač Suzukija Đoan Mir sedmim mestom obezbedio titulu trku pre kraja.

Povezano

Mislim da je ovo bila moja najbolja trka u kraljevskoj klasi. Tokom cele trke sam imao visok ritam, bila je tu i sjajna borba na kraju. Do sada sam znao da bude oštar u borbama, ali u kraljevskoj klasi to nije bio slučaj do sada. Drago mi je što sam uspeo u tome sada, i to protiv sjajnog vozača. Takođe sam zadovoljan što sam napredovao do druge pozicije u generalnom plasmanu, bolje nije moglo“, rekao je Morbideli.

Morbideli je više puta poslednjih nedelja isticao da inspiraciju crpi od legendarnog Aertona Sene, posebno zbog činjenice da je delom poreklom iz Brazila. Posle trećeg trijumfa ove sezone italijanski motociklista je rekao da nije u redu da se poredi sa trostrukim svetskim šampionom.

Volim Senu, on je jedan od mojih najvećih idola. Bio je Brazilac, povezan sam sa tom zemljom. Kada sam rođen, mama mi je zalepila njegov poster iznad glave i od tada ga nosim sa sobom u koju god kuću da se preselim. I uvek vidim Aertona kada se probudim. Nisam imao sreće da ga gledam dok je bio živ, ali sam gledao veliki broj dokumentaraca i njegovih intervjua. Volim njegov pristup i ličnost, koristim ga svetlost koja me vodi. Preterano je porediti me sa Aertonom, on je legenda, veliki šampion, ja to nisam, ali želim da se ugledam na njega“, istakao je Morbideli.

Ovogodišnji Moto GP šampionat završava se naredne nedelje trkom za Veliku nagradu Portugala na stazi „Algarve“.