Mir: Titula sa Suzukijem vredi više

Moto GP 15. nov. 202017:36 > 17:41
Podeli:
REUTERS/Albert Gea

Novi šampion kraljevske klase Đoan Mir rekao je da bi pre četiri godine, kada je debitovao u Svetskom šampionatu, da mu je neko rekao da će 2020. biti tu gde je sada odgovorio da je to nemoguće.

Mir je sedmim mestom na Velikoj nagradi Valensije trku pre kraja sezone obezbedio titulu, svoju drugu, pošto je prethodno 2017. godine bio šampion Moto3 kategorije. Mladi Španac je tako ujedno Suzukiju doneo prvu titulu posle 20 godina, a na tronu je nasledio povređenog Marka Markesa.

Povezano

Za ovo se borim celog života, od 10. godine mi je to bio stan. Nisam stao dok nisam stigao do titule. Ne znam ni šta da kažem, moram da se zahvalim svima koji su bili uz mene sve ove godine i pomogli mi da bih postigao ovo. Hvala mojoj porodici, Suzukiju na prilici koja mi je ukazana 2018, i evo dve godine kasnije sam šampion. Nisam očekivao, da mi je neko rekao odgovorio bih da je lud, mislio sam da će to doći tek nekad u budućnosti. Presrećan sam“, rekao je Mir.

Na stazi „Rikardo Tormo“, gde je pre nedelju dana stigao do prve pobede u najjačoj kategoriji, Mir je vozio tačno koliko treba. Ali, iako je delovalo da sve drži pod kontrolom, mladi Španac kaže da je bio izuzetno nervozan.

Izgledalo je kao da sam miran, da nisam bio pod pritiskom, ali je bilo suprotno. Bio sam nervozan, nije to nužno bilo loše. Ali, istina je da je ova sezona bila izuzetno teška, nismo imali pritisak samo na stazi, već i kod kuće da se ne bismo zarazili. I zbog toga hvala mom timu što se izborio na pravi način“, naglasio je Mir.

Posle nekoliko trka ove sezone bilo je jasno da je Mir najkonstantniji, ali je on nedeljama isticao da ni ne pomišlja na titulu. Na pitanje kada je shvatio da je pobeda moguća, odgovorio je:

Na Velikoj nagradi Štajerske jesam prvi put bio konkurentan, ali nije se to desilo tada, već posle trka u Mizanu i Barseloni. Tada sam pomislio da nisam samo bio brz u Špilbergu, već i na drugim mestima“.

Iako kaže da je titulu očekivao tek za nekoliko godina, Mir naglašava da je vrlo dobro znao šta mu je cilj kada se posle samo jedne sezone u Moto2 odlučio da prihvati ponudu Suzukija.

Za mene je mogućnost da osvojim titulu razlog prelaska u Suzuki. To mi je bio cilj, ali sam bio hrabar jer sam se opredelio za Suzuki. Iskreno, nisam očekivao oavakav potencijal, imao sam veća očekivanja od godina koje slede. Ali, titula sa Suzukijem zato vredi više nego što bi sa bilo kim drugim“, otkrio je Mir.

Mladi Španac je istakao i da zasluge za titulu nisu samo njegove, već svih onih koji su bili deo projekta od povratka Suzukija u šampionat 2015.

Aleks (Rins) je deo tima, isto kao i ja, a tu je i Silvan (Gintoli). Janone, Maverik i Aleš su bili tu ranije, a svi oni su uz rad u Suzukiju doveli do napretka iz godine u godinu i to je napravio razliku. Aleks se najduže zadržao, dao je najviše informacija, oduvek je dobar timski kolega, pokazuje mi veliko poštovanje. On mi je uvek prvi rival, a to je i deo uspeha jer smo jedan drugoga kao timske kolege gurali da budemo bolji, zbog toga je i Suzuki bio na podijumu na skoro svakoj trci“, naglasio je Mir.

Mir se dotakao i činjenice da je Moto GP šampionat bio znatno neizvesniji u Markesovom odsustvu, a na pitanje da li će se osmostruki svetski šampion iznenaditi kada se vrati na stazu i vidi na kom su svi nivou, odgovorio je:

Teško je reći, Mark je bio najbrži poslednjih godina i onaj kojeg treba pobediti, ali se ove godine nažalost povredio. Teško je odgovoriti na takvo pitanje, ovo je Moto GP, ali sigurno neće biti iznenađen nivoom, već to zna, samo verujem da će mu biti teško da se prilagodi posle povrede“.

Moto GP šampionat završava se naredne nedelje trkom za Veliku nagradu Portugala na stazi „Algarve“.