Posebna nedelja za Rosija: Hvala Jamahi

Moto GP 20. nov. 202012:45 > 12:53
Podeli:
REUTERS/Stephane Mahe

Valentino Rosi će u Portugalu na stazi Portimao imati emotivan vikend jer će poslednji put voziti na jednoj Velikoj nagradi u MotoGP klasi na fabričkom motociklu Jamahe.

Valentino Rosi naredne sezone vozi za Petronas Jamahu, ekipu iz koje Fabio Kvartararo ide u fabrički tim. Legendarni Italijan će poslednji put sesti na motocikl fabričke Jamahe i imaće šansu da se pozdravi sa garažom te ekipe. Vale neće baš mnogo promeniti naviku jer će maltene isti motocikl imati u Petronasu, ali svakako oproštaj od ekipe sa kojom je bio dugi niz godina nije zanemarljiva stvar.

Povezano

 „Nedelja će biti posebna jer smo imali dugačko zajedničko putovanje. Naša priča je podeljena na dva dela i moram da se zahvalim svima u Jamahi zbog toga što su mi dali drugu šansu posle dve godine u Dukatiju. Bio sam očajan i bilo je ključno da se vratim u fabrički tim. Takođe drugi deo je bio veoma dugačak, nismo osvojili toliko ali svakako je bilo veliko iskustvo sa nezaboravnim trenucima. Sigurno da će mi tim mnogo nedostajati„, kazao je Valentino Rosi.

Vale je pričao i o Kalu Kračlou i Andrei Doviciozu koji neće voziti naredne sezone u MotoGP.

Kraj karijere, ili dela karijere je uvek nešto što mi se ne dopada iskreno. Kal je bio Superbajk vozač ali mislim da je imao važnu MotoGP karijeru. Mnogo uspomena imam sa njim, borili smo se na trkama, sećam se njegove prve pobede u Brnu 2016. kada je padala kiša. Bio je prvi, a ja sam bio drugi. Sa dovijem imam dug odnos jer smo se trkali u minibajku zajedno kada smo imali 10 ili 11 godina. Sećam ga se odavno. Takoeđ Dovi i ja smo imali velike bitke i sećam se Malezije 2016. i on je pobedio dok sam ja bio drugi, a borili smo se celu trku„, kazao je Rosi.

Rosi je rekao da mu je cilj da u Portimau bude konkurentan jer nema važnu poziciju u generalnom plasmanu i želi da bude jak i brz celog vikenda.

Doktor je u Jamahi inače osvojio titule šampiona 2004, 2005, 2008. i 2009. godine, a 2011. i 2012. godinu je proveo u Dukatiju. Vratio se u Jamahu 2012. i od 2014. do 2016. godine je u tri sezone bio svetski vicešampion. Najbliže je tituli bio 2015. godine kada ga je porazio Horhe Lorenco. Poslednja uspešna godina je bila 2018. kada je bio treći, ali je poslednju pobedu imao godinu dana ranije u Asenu.