Svoj na svome: Oliveiri pol pozicija u Portugalu!

Moto GP 21. nov. 202015:48 > 15:59
Podeli:
Gold & Goose/Red Bull Content Pool

Vozač Teh3 KTM tima Migel Oliveira osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Portugala, poslednju trku ovogodišnjeg Moto GP šampionata.

Mladi Portugalac je na svom domaćem terenu, na stazi “Algarve” postavio rekord staze u vremenu od 1:38.892 minuta i tako došao do prve pol pozicije u kraljevskoj klasi, a pete u karijeri. Ujedno je postao prvi predstavnik svoje zemlje koji je trijumfovao u kvalifikacijama u najjačoj kategoriji.

Oliveiri je u borbi za pol poziciju najbliži bio Franko Morbideli na Petronas Jamahi, a njegov zaostatak bio je 44 hiljaditinke. Desetinku dalje našao se vozač Pramak Dukatija Džek Miler, koji će kompletirati prvi startni red u nedelju od 15 časova, uz direktan prenos na Sport Klubu 3.

Sama borba za pol odlučena je u poslednjim trenucima, kada je Oliveira nadmašio Morbidelija, koji je veći deo drugog dela kvalifikacija proveo na čelu. Italijan je prethodno morao da prođe kroz prvi deo, a pored jedinog domaćeg vozača u kraljevskoj klasi u konkurenciji je još bio i Miler, ali je izgubio mnogo vremena u poslednjem sektoru.

Najbolju trojicu sledio je vozač LCR Honde Kal Kračlou, ispred Fabija Kvartarara na drugoj Jamahi ekipe Petronas, vozača Repsol Honde Štefana Bradla i Žoana Zarka iz Avintije. Francuzu je u četvrtom treningu, inače, nastradala pogonska jedinica, a pošto se on nije zaustavio, već je ostao na stazi, zbog ulja koje je ostavio sa sobom kvalifikacije su kasnile nekoliko minuta. Osmo vreme imao je vozač Jamahe Maverik Vinjales, a među prvih deset našli su se i Pol Espargaro, koji vozi za KTM, i Aleks Rins na Suzukiju.

Rinsov zaostatak na 10. poziciji bio je 575 hiljaditinku u odnosu na Oliveiru, a njegov timski kolega i novi šampion Đoan Mir imao je kvalifikacije za zaborav. Mir je imao tek 10. vreme u prvom delu kvalifikacija, što znači da će nedeljnu Veliku nagradu Portugala započeti sa 20. pozicije. Ispred novog šampiona, između ostalih, našli su se Andrea Doviciozo na 12. mestu, Aleš Espargaro na 14, Valentino Rosi, koji će startovati kao 17, Danilo Petruči na poziciji iza ’Doktora’.