Jamaha predstavila motor za Vinjalesa i Kvartarara

Moto GP 15. feb. 202112:14 > 14:505 komentara
Podeli:
Jamaha M1
© 2021 YAMAHA MOTOR RACING SRL

Ekipa Jamahe predstavila je putem onlajn prezentacije motor za ovogodišnji Moto GP šampionat tokom kojeg će njene boje braniti Maverik Vinjales i Fabio Kvartararo.

Špancu će predstojeća sezona biti peta u japanskom timu, dok Kvartararo stiže na mesto Valentina Rosija, koji karijeru nastavlja u Petronas Jamahe. Ovo je prvi put od 2013. godine i povratka iz Dukatija da ’Doktor’ neće činiti vozačku postavu Jamahe.

U odnosu na prošlu godinu, novi model Jamahe M1 nije pretrpeo velike promene, zapravo je gotovo identičan, a tim je zadržao glavnogn sponzora.

Jamaha je prošle godine ostvarila trijumfe na polovini trka (sedam od 14), ali je bila izuzetno nekonstantna. Najbolji vozač japanskog tima bio je Franko Morbideli, i to na godinu dana starom motociklu, na drugoj poziciji u generalnom plasmanu, iza šampiona Đoana Mira na Suzukiju. Vinjales je zauzeo šesto mesto u poretku, a slavio je samo na Velikoj nagradi Emilije Romanje, dok je Kvartararo sjajno ušao u sezonu, ostvario tri trijumfa, ali je u finišu posustao i bio je tek osmi.

Fabio Kvartararo, Maverik Vinjales
© 2021 YAMAHA MOTOR RACING SRL

Japanska kompanija je takođe bila umešana u kontroverzu, pošto je krajem sezone ustanovljeno da je pre prve trke promenila specifikaciju ventila u pogonskoj jedinici, bez dozvole ostalih timova. Ta specifikacija je zapravo odmogla timu, pošto su i Vinjales i Rosi ostali bez po jedne pogonske jedinice na otvaranju sezone, a Jamaha je ostala bez 50 bodova u konkurenciji konstruktora.

Japanski tim je između dve sezone promenio test vozača, pa je angažovao Kala Kračloua, umesto Horhea Lorenca.

Petronas Jamaha, čije boje će braniti Rosi i Morbideli, novi motor će predstaviti u četvrtak, a ovogodišnji Moto GP šampionat trebalo bi da počne Velikom nagradom Katara 28. marta, uz direktne prenose na Sport Klubu.

Komentari

Vaš komentar