Kvartararo: Vinjales i ja kao Rosi i Lorenco

Moto GP 15. feb 202114:29 > 14:39
Podeli:
Fabio Kvartararo
© 2021 YAMAHA MOTOR RACING SRL

Novi vozač Jamahe Fabio Kvartararo rekao je da to što je stigao u fabrički tim pored velikog pritiska donosi i veću podršku, nego što je slučaj bio dok je vozio za Petronas, i naglasio da će ove sezone biti mnogo kandidata za titulu u Moto GP šampionatu.

Povezano

Mladi Francuz je već posle svoje prve sezone u kraljevskoj klasi dobio ugovor sa Jamahom od 2021. godine, a u tim stiže umesto svog idola Valentina Rosija. Kvartararo je tokom prošle godine stigao do prvog trijumfa, potom se još dva puta našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja i borio za titulu, ali su ga neiskustvo i nepouzdanost Jamahe mnogo koštali.

Kada ste u fabričkom timu imate veći pritisak u odnosu na to kada ste u privatnom, ali i veću podršku fabrike. Kod Petronasa jesam imao sve, ali na drugačiji način, a i mnogo sam naučio po pitanju pritiska. On je i dobar kada ste fabrički vozač“, naglasio je Kvartararo.

U razgovoru sa medijima posle prezentacije novog motora Jamahe francuski motociklista je otkrio da se po završetku prošlog šampionata zarazio koronavirusom, ali da je sada potpuno spreman.

Zarazio sam se nedelju dana posle poslednje trke, nije bilo uopšte naivno, a takođe mi je bilo potrebno mesec dana da se vratim u formu. Bio sam izuzetno zabrinut, ali sam dostigao dobar nivo i srećan sam što mi se vratila snaga“, istakao je Kvartararo.

Fabio Kvartararo
© 2021 YAMAHA MOTOR RACING SRL

Čelnici Jamahe su Kvartarara i Vinjalesa uporedili sa vozačkom postavom od pre nekoliko godina koju su činili Rosi i Horhe Lorenco, a na pitanje da to prokomentariše mladi Francuz je odgovorio:

Nadam se da ćemo biti kao Rosi i Lorenco, pošto su se borili za titulu, ali da ću ja biti u Lorencovoj ulozi jer je on osvojio titulu. Maverik i ja imamo dobar odnos, nadam se da ćemo dobro raditi zajedno da bismo Jamahu doveli do vrha, to nam je cilj. Prošle sezone smo konstantno bili zajedno, u Heresu prvi i drugi, a kasnije smo se borili za sedmo-osmo mesto. I ranije smo imali manje-više iste zamerke, ali komentari ne mogu generalno da nam budu isti jer imamo različite stilove vožnje. On je moj glavni rival, ali ako možemo da pomognemo jedan drugome to će biti sjajno“.

Kvartararo je takođe istakao da nije frustriran što mu je titula izmakla prošle godine jer je naučio mnogo, ali je otkrio da je radio sa psihologom između dve sezone da bib dodatno napredovao.

Nisam osećao pritisak, sve je bilo u redu dok je motor funkcionisao, posle smo se mučili, potencijal je bio sve lošiji, a kada sam video da mi titula izmiče možda sam i preterivao, pa je sve bivalo sve gore. Nisam frustriran zbog toga jer sam naučio mnogo, kada se sezona završila jesam bio ljut na sebe zbog propuštene prilike, ali sada mislim da mi je to iskustvo za ovu sezonu i budućnost. Teško mi je bilo da prihvatim sedmo, osmo ili još lošije mesto, ali sada shvatam da ako ne može bolje, moram time da se zadovoljim i osvajam bodove jer su oni važni za titulu“, rekao je Kvartararo i dodao, „Sa psihologom sam naučio da ostanem miran. Prošle godine se mnogo toga pričalo, to nije uticalo na mene mnogo, ali sam morao mnogo da se fokusiram da zaboravim to jer znam da imam prave osobe oko sebe. Sada sam fokusiran na sebe i ne gubim vreme na druge, ne dajem važnost tome. Idem svojim putem, mnogo toga sam pokušavao prošle godine, da pomognem timu oko svega, ali je zapravo moj posao da analiziram, dam svoje mišljenje i vozim, a ne da sate i sate potrošim na razmišljanje o podešavanjima“.

Fabio Kvartararo
© 2021 YAMAHA MOTOR RACING SRL

Aktuelni šampion kraljevske klase Đoan Mir rekao je da će Mark Markes biti glavni kandidat za titulu ako bude spreman za sezonu, a da on sam nije među favoritima. Kvartararo kaže da trenutno ne može da izdvoji jednog favorita, pa ni nekoliko.

Svi su favoriti. Migel je bio sjajan na kraju prošle sezone, a tu su i Miler, Morbideli, Vinjales, Mir, Rins. Pogledajte prošle godine u Brnu, šest različitih motora je bilo među 10, a razlika je bila tri desetinke. Ako napravite mali pomak na treninzima i kvalifikacijama možete da se borite za titulu ako imate konstantnost. I Banjaja može da bude kandidat, bio je brz ma mnogim trkama, ali je zaista teško izabrati jer je kandidata 10-12“, kaže Kvartararo.

Za kraj Kvartararo se osvrnuo na činjenicu da je u Jamahi zamenio Rosija, ali i prokomentarisao odluču svog doskorašnjeg timskog kolegu da zadrži motor koji je vozio prošle godine.

Nisam zauzeo Valentinovo mesto jer je ono jedinstveno, samo smo se zamenili. To je za mene bio san. Valentino će u Petronasu imati podršku Jamahe i biće dobar. Tamo sam se osećao dobro, velika je stvar zameniti se sa idolom, a ne sumnjam da će imati dobre rezultate“, naglasio je Kvartararo i dodao, „Franko je prošle godine odradio sjajan posao. Kocka se za ovu sezonu, možda na neki način ide na sigurno, ali će možda vredeti. Svakako ćemo svi imati i veliku Kalovu pomoć, znamo koliko je on direktan u svojim komentarima i nadam se da ćemo svi zajedno napraviti veliki korak“.

Ovogodišnji Moto GP šampionat trebalo bi da počne Velikom nagradom Katara 28. marta, uz direktne prenose na Sport Klubu.

Komentari

Vaš komentar