Markes: Neću odmah biti stari Mark

Moto GP 22. feb 202113:49 > 13:5226 komentara
Podeli:
Mark Markes
Honda Racing Corporation

Osmostruki svetski šampion Mark Markes rekao je na prezentaciji novog motora Honde da nijednog trenutka nije pomislio da mu je karijera završena zbog povrede koju je doživeo prošle godine.

Povezano

Osmostruki svetski šampion Mark Markes rekao je na prezentaciji novog motora Honde da nijednog trenutka nije pomislio da mu je karijera završena zbog povrede koju je doživeo prošle godine.Španac je doživeo prelom nadlaktice u padu tokom Velike nagrade Španije na startu prošlogodišnjeg Moto GP šampionatu i na stazu je pokušao da se vrati već nedelju dana kasnije, ali je to pogoršalo stanje njegove povrede. Vozač Repsol Honde je zbog toga propustio ostatak prošle sezone, tri puta je operisan i za sada se ne zna kada će se tačno vratiti na stazu.

Svake nedelje se osećam bolje, optimista sam da ću se naći na motoru što pre je moguće. Ne znam kada će se to desiti. Obično mi je pred svaku sezonu cilj borba za titulu, ali mi je sada da uživam i ponovo budem na stazi, a zatim da korak po korak budem brz kao ranije. Ne može da se desi da odmah budem isti Mark, to svi moraju da shvate“, naglasio je Markes.

Markes je u razgovoru sa novinarima istakao da sada zna da će propustiti testiranja u Kataru, a da mu je cilj da vozi na prvoj trci, ali da će konačna odluka biti na lekarima.

U ovom trenutku nemam ideju kada ću se vratiti, ali pokušavam da budem optimista i razmišljam o sledećem cilju. Želeo sam da budem na testu, ali ću ga propustiti, tada ću imati preglede. Pokušaću da budem na prvoj trci, ako to ne bude moguće, onda na drugoj, ako ne, onda na sledećoj. Najvažnije je da kost bude dobro, kada doktori kažu da je zarasla moći ću da krenem da se spremam, da vratim mišiće. Ali, kada budem osećao da je sve u redu, da je moje fizičko stanje dobro, ne 100 odsto svakako jer će biti potrebno mnogo vremena, onda ću se vratiti“, istakao je Markes.

Mark Markes, Pol Espargaro
Honda Racing Corporation

Španski motociklista se potom osvrnuo na to kakve je lekcije izvukao iz svega što mu se dogodilo prošle godine.

Nije bilo mnogo pozitivnog, ali sam naučio mnogo. Svi znamo da stalno mnogo rizikujemo, ponekad pokušavamo da se vratimo što pre, ali to nije najvažnije. I to je ono što sam naučio. Napravili smo grešku jer sam se vratio u Heresu, a bilo je mnogo posledica. Ali, odluka je bila moja, osećao sam da mogu“, rekao je Markes, a potom otkrio koga krivi za sve što se desilo, „To je bila odluka svih nas. Kada osvojimo titulu pričamo o timu, a kada napravimo grešku moramo da učinimo isto. Poslednja odluka je bila moja, ali kada smo Honda i ja dobili dobre povratne informacije od doktora pokušao sam. Znate vozače, znate kakvi su, ako ti kažu da možeš da pokušaš, pokušaćeš. Mom telu to nije bilo potrebno u tom trenutku. Ne želim da krivim doktorba ili nekoga, mnogo smo rizikovali u prošlosti, pa se pričalo da smo čudotvorci, da smo nadljudska bića. Rizikovaću i ubuduće, ne znam da li na isti način. Problem je samo što bi isto bilo da nisam vozio u Heresu, a da jesam u Brnu jer kost ne bi zarasla“.

Više od sedam meseci prošlo je od svega što se desilo u Heresu, a na pitanje kako mu je sve mentalno palo, vozač Honde je rekao:

Bilo je teško, posebno u periodu septembra-oktobra jer sam stalno imao isti osećaj u ruci, nije bilo nikakvog napretka, a osećao sam da se nešto pomera. Išao sam na razne kontrole, sve je ukazivalo da nema infekcije, ali je osećaj bio isti. Takođe mi je posle treće operacije bilo teško jer sam 10 dana proveo u bolnici, ali sam tada barem osećao da ima pomaka. Pokušavam da budem optimista, nijednog trenutka nisam mislio da se nikad neću više trkama, već samo o narednim trkama, kada bih opet mogao da vozim“.

Ovogodišnji Moto GP šampionat startuje 28. marta i moći ćete da ga pratite na kanalima Sport Kluba.

Komentari

Vaš komentar