Markes: Preticanje u MotoGP je sada skoro nemoguće

Moto GP 17. maj. 202213:4332 komentara
Podeli:
xGrahamxHoltx via Guliver image

Nova pravila koja se tiču aerodinamike koja su uvođena prethodnih sezona bitno su izmenila mogućnost preticanja u MotoGP šampionatu. Dok su vozači nikada bliži jedni drugima po ostvarenim vremenima i šampionat je po rezultatima trka nikad uzbudljiviji, neki se žale zbog toga što je nemoguće preteći drugog vozača ukoliko on ne napravi grešku.

Među onima kojima se ovo uopšte ne dopada je osmostruki svetski šampion Mark Markes. Međutim nije samo on u problemu, slično je pričao i Fabio Kvartararo, dok je u Le Manu od 13. kruga do kraja trke Maverik Vinjales sedeo iza Luke Marinija bez mogućnosti da ga pretekne.

„Sa ovakvim motociklima i u ovoj kategoriji, da bi pretekao nekog moraš da budeš veoma agresivan. Sa aerodinamikom i svime ostalim je jako teško preteći nekog. Već sam pričao da idemo tim putem, brži su nam krugovi, ali ljudi ne shvataju da i pored toga što je krug za pola seknude brži, navijači hoće preticanja. Fabio je u Le Manu bio veoma brz, ali je bio zaključan. Ako vozač ispred tebe ne napravi grešku, skoro nemoguće je preteći ga“, rekao je Mark Markes.

„Sa gumama sada nije lako prteći nekog jer pritisak u prednjoj gumi poraste, i onda kočenje nije lako jer svi u preticanju koče kasno. Ovi motocikli su neverovatni i gume isto. Mišlen je uradio sjajan posao sa zadnjom gumom, ali mora da se pozabavi prednjom. Ovako moraš da budeš iza nekog i da čekaš grešku“, rekao je Luka Marini.

„Kada god bih prišao vozaču ispred motocikl se mnogo javljao. Prednja guma mi se zapalila skoro. Zato sam ga pustio pola sekunde i ostao iza njega. Kada god bih prišao Džeku Mileru u Le Manu pritisak u gumi bi skočio i ne mogu tako da pretičem. Fabio je imao isti problem sa mnom“, kazao je vozač Aprilije Aleš Espargaro.

I njegov brat Pol Espargaro se žali na preticanje i kaže da je probao šest puta da pretiče, a da je šest puta zbog toga otišao preširoko i da je ostao tako praznih rukava.

Videćemo hoće li Mišlen nešto promeniti, a prva prilika da se francuski proizvođač pokaže je 29. maj i trka u Muđelu.

Komentari

Vaš komentar