Markes treći put operisan, pauza još pola godine!

Automoto 4. dec. 20200:29 > 1:14
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Španski motociklista Mark Markes u četvrtak je u Madridu podvrgnut trećoj operaciji humerusa (ramene kosti), kako bi sanirao povredu koju je zadobio na prvoj trci sezone Moto GP šampionata u Heresu 19. jula.

Kako se navodi, operacija se sastojala od uklanjanja prethodne pločice i postavljanju nove koja će bolje spojiti slomljenu kost, a hirurški zahvat je trajao osam sati i protekao je bez poteškoća.

Izvesno je da će oporavak potrajati pola godine, što znači da će Španac propustiti prvih nekoliko trka sledeće sezone. Početak je 28. marta 2021.

Vozač Honde je zbog povrede propustio čitavu sezonu, a tim je pokušavao od leta da ga osposobi za povratak na stazu, ali nije imao uspeha, iako je vozač iz Servere do sada imao dve operacije desne ruke.

Prvu operaciju imao je 21. jula i ustanovljeno je da radijalni nerv nije bio ugrožen povredom, što je bilo od ključnog značaja za Markesa. Ustanovljeno je da je kost napukla na tri mesta i Markesu je ugrađena pločica koja bi to sanirala. Markes se na stazu vratio samo četiri dana posle operacije, vozio je na treninzima, ali je potom ubrzo odlučeno da ne bi trebalo da vozi dok se dodatno ne oporavi.

Druga operacija obavljena je trećeg avgusta, budući da pločica nije bila dovoljna, prema rečima doktora Ksavijera Mira. U danima koji su usledili posle drugog zahvata tim menadžer Honde Alberto Puđ izjavio je da je pločici naškodila povreda koju je Markes doživeo u svom domu dok je otvarao staklena vrata.

Markes ima 27 godina, čak osam puta je bio prvak sveta u motociklizmu – jednom u klasi do 125 kubika, jednom u Moto 2 kategoriji i čak šest puta u „kraljevskoj klasi“.