Pedrosa se vraća – vozi na „Red Bul ringu“!

Moto GP 20. jul 202111:07 > 11:2422 komentara
Dani Pedrosa
KTM Racing

Španski motociklista Dani Pedrosa dobio je specijalnu pozivnicu za Veliku nagradu Štajerske i voziće svoju prvu trku za KTM.

Pedrosa je na Velikoj nagradi Valensije 2018. godine završio trofejnu karijeru, a potom je preuzeo ulogu test vozača austrijskog tima. U poslednje dve i po godine je više puta naglasio da ga ne zanimaju ’vajld karte’, ali se očigledno predomislio, čim će se naći na stazi tokom trkačkog vikenda na „Red Bul ringu“ počevši od 6. avgusta.

Dani Pedrosa
KTM Racing

Kompletnu svoju karijeru u kraljevskoj klasi, koja je trajala 13 sezona, španski motociklista je proveo u Hondi, a u tom periodu je ostvario 31 pobedu i ukupno 112 puta se našao na podijumu. Ukupno 11 puta je bio među petoricom najboljih u šampionatu, tri puta je bio vicešampion, a isto toliko puta trećeplasirani. U najjaču kategoriju je, inače, stigao 2006. kao trostruki svetski šampion, osvojivši jednu titulu u klasi do 125 kubika i dve u klasi do 250.

Otkako je završio trkačku karijeru i preuzeo ulogu test vozača imao je ključnu ulogu u razvoju modela KTM RC16, koji je debitovao u šampionatu na Velikoj nagradi Valensije 2016. Od Pedrosinog dolaska vidi se jasan napredak, što se posebno vidi u činjenici da je KTM postao pobednički motocikl. Prvi trijumf austrijskom timu doneo je Bred Binder na Velikoj nagradi Češke prošle sezone, tokom koje je Migel Oliveira još dva puta uspeo da se nađe na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, ali kao vozač Teh3 tima. Portugalac je potom prešao u fabrički tim i slavio je na Velikoj nagradi Katalonije pre nekoliko nedelja.

Neverovatno je zanimljivo biti deo ovog projekta i što sam mogao da podelim svoje iskustvo sa ljudima u timu. Korak po korak davali smo sve od sebe i sada mi je interesantno da se ponovo trkam jer to daje drugačiju perspektivu u odnosu na standardni test. Mnogo vremena je prošlo od moje poslednje trke i, naravno, mentalitet za samu trku je mnogo drugačiji u odnosu na test. Moj fokus tokom trke biće da testiram određene stvari na motoru u trci. Želim da razumem zahteve koje bi vozači mogli da imaju za različite treninge i različite tehničke dodatke“, rekao je Pedrosa i dodao, „Gledajući od kuće mogao sam da osetim napretke na motoru i samom trkanju, ali da bih bolje razumeo Moto GP sada, nove tehnologije i kako se trkati i koristiti strategije protiv drugih odlučio sam se za ovu specijalnu pozivnicu. Teško je pričati o mojim očekivanjima pošto sam dugo bio van trkanja. Možda će sve kliknuti, možda ne, ali ćemo pokušati da uživamo u trkačkom vikendu koliko god možemo“.

Trka za Veliku nagradu Štajerske predstavljaće početak drugog dela sezone, posle letnje pauze, a ona je na programu 8. avgusta. Akcija na stazi „Red Bul ring“ počinje dva dana ranije.

Komentari

Vaš komentar