Raskid Vinjalesa i Jamahe – Španac ide u Apriliju?

Moto GP 26. jun. 202123:10 > 23:1721 komentara
Podeli:
Maverik Vinjales
© 2021 YAMAHA MOTOR RACING SRL

Španski motociklista Maverik Vinjales i Jamaha navodno su se dogovorili da raskinu saradnju godinu dana pre isteka ugovora, prenose brojni španski mediji, među kojima i „Marka“ i „As“. Isti izvori tvrde da je Vinjales ovog vikenda potpisao ugovor sa Aprilijom za sledeću sezonu.

Povezano

Vinjales je još u januaru prošle godine dobio novi, dvogodišnji ugovor sa Jamahom do kraja 2022. Međutim, do trzavica u odnosu između dve strane su bile evidentne i tokom prošle sezone, a do kulminacije je stiglo poslednjih nedelja. Velika nagrada Nemačke, ubedljivo najgora trka u Vinjalesovoj karijeri, bila je jasan pokazatelj da je kraj blizu.

Šampion Moto3 kategorije iz 2013. godine je otvoreno iskazao nezadovoljstvo svojim timom posle trke na „Sahsenringu“, a posebno je naglasio da nije dobio nijedan odgovor na svoja pitanja. Pred ovonedeljnu Veliku nagradu Holandije je najavio da će pokušati da koristi podešavanja svog timskog kolege Fabija Kvartarara, da bi se odlučio za ista ona koja je imao prošle nedelje kada je bio poslednji. Na oba treninga u petak bio je najbrži, potom je otkazao svoj brifing sa medijima, a u subotu je na stazi nastavio u istom ritmu, osvojivši pol poziciju, svoju prvu od prošlogodišnje Velike nagrade Emilije Romanje.

U Jamahi se nisu javno oglašavali po pitanju svega što se dešava, što je i očekivano, s obzirom na to da njihov drugi vozač trenutno vodi u generalnom plasmanu. Vinjales je sezonu započeo na savršen način – trijumfom na prvoj trci, ali je od tada imao niz prosečnih rezultata, među kojima su najbolja dva peta mesta. U japanskom timu su pokušali da pomognu Špancu promenom šefa njegovog tima, trećeg u poslednjih nekoliko godina, a nezadovoljstvo je i sa te strane bilo evidentno prošle pošle nedelje.

Jamaha će u slučaju rastanka svakako uštedeti Vinjalesovim odlaskom, a u tom slučaju će Franko Morbideli zauzeti njegovo mesto. S druge strane, Maverik bi morao da se zadovolji manjom platom, pošto Aprilija ne može da ga plati kao Jamaha, s obzirom na to da ima drugi najveći ugovor u šampionatu. Vinjales će se ako se sve ispostavi kao tačno u timu pridružiti svom nekadašnjem timskom kolegi Alešu Espargaru, sa kojim je delio garažu dve sezone u Suzukiju, pre nego što je prešao u Jamahu 2017. Od tada je ostvario osam pobeda i još 15 puta se našao na podijumu.

Uz sve to, ostaje da se vidi šta će se desiti sa planiranim povratkom Andree Dovicioza naredne sezone, pošto se očekivalo da on zauzme mesto uz Espargara u Apriliji. Iskusni Italijan je nekoliko puta testirao za italijanski tim, pre nego što je praktično i zvanično postao test vozač. Što se tiče Petronasa, očekuje se da će svakako promovisati nekog od svojih vozača iz Moto2 kategorije Ćavija Vjerhea ili Džejka Diksona, pošto se već najavljen kraj saradnje sa Valentinom Rosijem.

Velika nagrada Holandije, na kojoj će Vinjales startovati sa pol pozicije ispred Kvartarara, na programu je u nedelju od 14 časova, uz direktan prenos na Sport Klubu 4.

Komentari

Vaš komentar