Sprint trke zvanično u Moto GP šampionatu – svakog vikenda!

Moto GP 20. avg 202212:17 > 14:2114 komentara
Podeli:
Moto GP
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Moto GP šampionat će od sledeće sezone uvesti sprint trke i one će biti vožene tokom svakog trkačkog vikenda, potvrđeno je na Velikoj nagradi Austrije.

Vest o uvođenju sprint trka pojavila se prethodnih dana i iznenadila je i same vozače, koji su od novinara saznali za tu promenu. Zvanična potvrda stigla je na stazi “Red Bul ring”, a prvi čovek Dorne Karmelo Espeleta, predsednik Međunarodne asocijacije trkačkih timova (IRTA) Erve Ponšaral i prvi čovek Svetske motociklističke federacije Horhe Vijegas istakli su da su imali jednoglasnu podršku timova. Espeleta je takođe istakao da je posao timova bio da obaveste svoje vozače.

Povezano:

“Cilj od početka je da napredujemo u svakom pogledu, radimo na tome, tražili smo različite mogućnosti da bismo pružili bolji šou za navijače, televiziju i sve ostalo, pa smo zbog toga odlučili da promenimo raspored. Imali smo razgovore sa vozačima i srećan sam što možemo da objavimo novosti”, rekao je Espeleta.

Ono što se trenutno zna je da će sprint trke biti vožene subotom, voziće se polovina standardne trke i dodeljivaće se polovina standardnih bodova. Rezultati te trke neće određivati startni poredak za glavnu trku, već će i dalje postojati prave kvalifikacije. Naknadno će biti objavljeno kako će tačno izgledati kompletan trkački vikend.

U razgovoru za Sport Klub vozači su u petak imali podeljena mišljenja o mogućnosti uvođenja sprint trka, a sve to ćete moći da pogledate na našem sajtu tokom večeri. Branilac titule Fabio Kvartararo smatra da je to “velika glupost koja može mnogo da košta vozače”, dok je vozač Dukatija Džek Miler oduševljen idejom. S druge strane, Aleks Rins iz Suzukija kaže da nije obavešten o mogućim promenama, pa će sačekati da čuje objašnjenje pre nego što iznese svoj stav, ali je rekao da trkačkim vikendima fali pravi slobodni trening jer su tri od po 45 minuta svi praktično kvalifikacioni za kvalifikacije.

Moto GP šampionat je ovog vikenda na “Red Bul Ringu”, gde se vozi Velika nagrada Austrije, a kompletnu akciju možete da pratite na Sport Klubu.

Dorna
foto: Jelena Trajković

Predviđeno je da se sprint trke državaju subotom od 15 časova pre svake Velike nagrade u kalendaru Moto GP. Dužina trke biće otprilike 50% pune trke, važiće identična pravila kao za trke pune dužine, a na snazi će biti 15-minutna procedura u gridu.

Poeni će se deliti u sledećem formatu:

1. mesto – 12;

2. mesto – 9;

3. mesto – 7;

4. mesto – 6;

5. mesto – 5;

6. mesto – 4;

7. mesto – 3;

8. mesto – 2;

9. mesto – 1;

Sprint neće odrediti startni redosled na trci koja će se voziti u nedelju, kvalifikacije će i dalje određivati ko će kretati punu trku sa koje pozicije.

Komentari

Vaš komentar