NASKAR: Hamlin pobednik skraćene trke u Darlingtonu

Nascar 21. maj 202010:31 > 10:33
Getty images/Chris Graythen

Deni Hamlin, 39-godišnji vozač Džo Gibs Rejsinga tima, pobednik je druge trke Naskar šampionata u Darlingtonu, druge posle duge pauze zbog pandemije koronavirusa.

Iskoristio je Hamlin sve šanse na ovoj trci. Na kraju je imao i dovoljno sreće, pa je 20 krugova pre kraja, kada je bio na vodećoj poziciji, jaka kiša prekinula trku.

Baš uoči ovakvog raspleta, dogodio se i jedan od najvećih incidenata na trci. Trideset krugova pre kraja, u tom trenutku drugoplasirani Kajl Buš (35), krenuo je u napad na vodećeg Hamlina. Pokušaj prolaska sa unutrašnje strane nije bio dobar, jer je par sekundi kasnije na drugo mesto izbio superbrzi Čejs Eliot (25).

Da njegov manevar ne bude potpun, potrudio se upravo Buš, koji je u momentu poželeo da se vrati u kolonu, i to na treće mesto, ali je pri povratku zakačio zadnji deo Eliotovog automobila, što je doprinelo izbacivanjem sa staze mladog vozača Ševroleta. Šta je mislio o incidentu, Eliot je „rekao” par sekundi kasnije, kada je izašao iz oštećenog automobila. Pokazao je srednji prst Kajlu Bušu, koji je baš u tom trenutku, sa velikom grupom vozača, prolazio pored njega.

Deni Hamlin je ostvario 39. pobedu u karijeri, drugu ove sezone, a na drugoj poziciji ostao je Kajl Buš, dok je treće mesto pripalo Kevinu Harviku, pobedniku nedeljne trke „Pravih heroja” na istoj stazi u Darlingtonu.

Četvrto mesto pripao je Bredu Keselovskom, a peto Eriku Džonsu.

„Srećan sam sad, srećan sam bio i tokom trke, radujem se, priznajem”, rekao je Hamlin, pošto je pobedu proslavio sa specijalnom, nasmejanom, zaštitnom maskom. „Momci u pit-roudu su učinili veliki posao, najbolji smo bili u poslednjoj, trećoj trci, kad je bilo najvažnije.”

Dok je Hamlin slavio pobedu, neki vozači imali su za čim da žale. Pored već pomenutog Čejsa Eliota, svakako Klint Bojer, koji je bio najdominantniji vozač ove večeri. Najbrži posle prve i druge trke, doživeo je incident 33 kruga pre kraja, kad je oštetio pneumatik, pa je na kraju završio trku tek na 22 poziciji.

U generalnom plasmanu Naskar kup serije 2020 vodi Kevin Harvik sa 258 bodova, drugoplasirani je Džoe Logano sa 224, a trećeplasirani Aleks Bauman sa 219. Pobednik sinoćnje trke, Deni Hamlin sada je četvrtoplasirani sa 201 bodom, dok je Čejs Eliot na petom mestu sa 192 boda.

Naredna trka Šampionata, nazvana „Koka-Kola 600”, zakazana je za 24. maj na stazi u Šarlotu (Severna Karolina), na kojoj će se tri dana kasnije (27. maj) održati još jedno takmičenje.