Eliot impresivno do titule Naskar Kup Serije

Podeli:
Chris Graythen/Getty Images

Vozač Hendrik motor sporta Čejs Eliot novi je šampion Naskar Kup Serije.

Eliot je slavio na poslednjoj 36. trci u sezoni u Finiksu u konkurenciji sa vozačima Penskea Džoijem Loganom i Bredom Keslovskim i vozačem Džo Gibs Rejsinga Denijem Hamlinom.

Mladi as, koji 28. novembra puni 25 godina, najbolju deonicu odvezao je u poslednjih 40 krugova kada je nakon izlaska iz pit lejna prestigao Logana i do kraja bez ikakvih problema sačuvao prvo mesto i došao do najvažnijeg trijumfa u karijeri.

Treba reći da je Eliot trku počeo sa 35. mesta s obzirom na to da u jutarnjim satima nije prošao inspekciju.

Ujedno, Eliot je postao treći najmlađi šampion u istoriji Naskara, prvi nakon Džefa Gordona još od 1995. koji je sa 24 godine došao do prestižnog trofeja.

U isto vreme, treći put u istoriji Naskara dogodilo se da trofeje u ovom sportu osvajaju očevi i njihovi naslednici. Bil Eliot, član Kuće slavnih i otac Čejsa, bio je šampion 1988. godine. Pre njih do ovog laskavog priznanja uspeli su da stignu Ričard i Li Peti, kao i Ned i Dejl Džeret.

Impresivno u celoj priči je način na koji je mladi vozač Hendrik motor sporta vozio u prethodne dve nedelje. Podsetimo, on je do velikog finala stigao trijumfom u Martinsvilu pre samo sedam dana i to u situaciji kada mu je samo pobeda garantovala borbu za trofej u Finiksu.

Trka u Arizoni ostaće upamćena i zbog činjenice da se od sporta oprostio sedmostruki šampion Džimi Džonson. Poklon za oproštaj uručio mu je urpavo Čejs Eliot jer je u neku ruku Eliot bio i štićenik Džonsona sa kojim je delio mesto u ekipi poslednjih nekoliko sezona.

Pored Džonsona karijeru je završio i Klint Bojer koji će se naredne godine oprobati u komentatorskim vodama.