Okončan 44. Dakar: Nove titule za Al Atiju i Sanderlenda

Automoto 14. jan 202213:00 > 14:453 komentara
Naser Al Atija
MOTOR-RALLY-DAKAR via Guliver

U petak je posle 12 etapa završeno izdanje slavnog Dakar relija za 2022. godinu – najbolji na trci kroz pustinje Saudijske Arabije u konkurenciji automobila bio je vozač Tojote Naser Al Atija, koji je došao do četvrte titule, dok je u takmičenju motocikala najbolji bio Sem Sanderlend iz tima Gasga i osvojio drugi trofej na ovoj trci.

Bio je ovo treći put da je čuveni Dakar Reli održan u Saudijskoj Arabiji, a od 2009. do 2019. godine vozio se u Južnoj Americi.

Dakar 2022:

Atija je dominantno došao do nove titule jer je bio vodeći u generalnom plasmanu od početka relija u novovoj Tojoti Hiluks T1+ i na kraju je imao 27 minuta i 46 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Sebastijana Leba iz Prodrajva.

Al Atija je sada drugi najuspešniji automobilista u istoriji Dakar relija – sa četiri titule izjednačen je sa Fincem Arijem Vatanenom, a neprikosnoven je na prvom mestu Stefan Peterhansel sa osam titula.

Na kraju je treći u generalnom plasmanu bio Al Atijin timski kolega Jazid Al Radži, a veteran Karlos Sains bio je 11 u ukupnom poretku.

U 12. etapi u okolini Biše je trijumfovao Henk Lategan, drugi je bio Peterhansel, a treći Brajan Baragvanat.

Kod motociklista do nove titule stigao je Britanac Sem Sanderlend iz Gasgas fektori rejsinga. On je u ukupnom generalnom plasmanu imao tri minuta i 27 sekundi prednosti u odnosu na Pabla Kvintanilju iz Monster enerdži Honde. Treći je posle 12 etapa bio Matijas Vokner iz KTM Red Bula.

U 12. etapi najbolje vreme imao je upravo Kvintanilja, a podijum su zauzeli i Tobi Prajs i Jose Ignasio Korneho Florimo.

Srpski motociklista Gabor Sagmajster etapu je okončao na 108. poziciji, a u ukupnom poretku zauzeo je 106. mesto. Bio je ovo neverovatni 14. nastup na slavnom reliju za Subotičanina, jednu od legendi Dakara.

Komentari

Vaš komentar