Sajks opet slavio na "Doningtonu", Rea izleteo

SuperBike 27. maj. 201718:13 > 18:17
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Kavasakija Tom Sajks nastavio je dominaciju na stazi „Donington park“, gde je upisao deveti uzastopni trijumf u Svetskom superbajk šampionatu. Sajksu je pobeda na prvoj trci šestog vikenda bila prva ove sezone.

Britanac je ubedljivo došao do pobede, sa 16 sekundi prednosti u odnosu na Liona Haslama na privatnom Kavasakiju. Njima dvojici se na podijumu pridružio vozač Jamahe Aleks Lous, koji je bio manje od tri sekunde dalje.

Subotnja trka protekla je u promenljivom raspoloženju, pošto je bila prva u Svetskom superbajk šampionatu koja je vožena od smrti Nikija Hejdena. Moto GP šampion iz 2006. godine je u ponedeljak podlegao povredama koje je zadobio pet dana ranije, kada ga je udario automobil dok je vozio bicikl. Američkom motociklisti, koji je od prošle godine branio boje Honde, odata je počast minutom ćutanja pred sam start trke.

Prvu trku u Lesterširu obeležio je nastavak dominacije Sajksa i odustajanja glavnih kandidata za titulu Džonatana Ree i Čaza Dejvisa.

Sajksa, koji je startovao sa pol pozicije, brzo su pretkli Dejvis i Rea, ali je uspeo da se vrati na čelo, pošto je vršio veliki pritisak na svog timskog kolegu. U međuvremenu, vozač Dukatija je izleteo sa prve pozicije, drugi put ove sezone, pošto mu se prethodno isto desilo u poslednjem krugu prve trke u Aragonu.

Posle Dejvisovo izletanja, Rea je imao prednost od dve sekunde, pošto je Sajks izgubio vreme u borbi sa Haslamom. Međutim, Velšaninu nije mnogo trebalo da sustigne vodećeg u generalnom plasmanu i pretekao ga je u ukosnici, ali je otišao široko i dozvolio Rei da se vrati na prvu poziciju. Sajks je isto pokušao četiri kruga kasnije i tada je za dva kruga napravio prednost od pet sekundi zbog Reinih problema sa pneumacitima.

Nedugo zatim, drugi vozač Kavasakija je izleteo sa staze i ostao bez bodova prvi put ove sezone. Sajks je bez problema zadržao vođstvo i trijumfovao ispred Haslama, koji je dobio specijalnu pozivnicu organizatora, i Lousa. Najbolju trojicu sledili su Marko Melandri na Dukatiju, drugi vozač Jamahe Mihael van der Mark i još jedan domaći vozač lion Kamije, koji brani boje MV Aguste.

Rea na čelu generalnog plasmana ima 235 bodova, 50 više od Sajksa, koji je zahvaljujući pobedi prestigao Dejvisa, koji ima 169.

Druga trka na stazi „Donington park“ vozi se u nedelju od 16 časova.